DUURZAAM INTERIEUR

20/02/2020

Steeds meer scholen, zorginstellingen en kinderopvangorganisaties zoeken, terecht, naar duurzame leveranciers voor hun interieur. Wij krijgen dan ook regelmatig vragen over onze materialen en werkwijze. Welke oplossingen zijn er voor een duurzaam interieur? Waar kun je op letten?

Duurzaam materiaal

Let allereerst op de materialen waarvan meubels en accessoires gemaakt zijn. Kies bijvoorbeeld voor meubels die van hout gemaakt worden. Wij werken met hout dat afkomstig is uit een FCS- gecertificeerd bos. Dit hout wordt op duurzame en verantwoorde manier geproduceerd. We gebruiken vaak vurenhout. Deze houtsoort is snelgroeiend en draagt bovendien het PEFC keurmerk. Schilderen doen wij met water gedragen verf. Deze verf is beter voor mens en milieu.

Levensduur producten

Houten meubels zijn stevig en gaan dus lang mee. De levensduur van materialen speelt een belangrijke rol bij duurzaamheid. Hout laat zich goed repareren of opfrissen met bijvoorbeeld schilderwerk. Onze meubels zijn ook flexibel en demonteerbaar. Ga je anders werken of zelfs verhuizen? Dan verhuist het interieur moeiteloos mee.

Tip: mag het interieur van jouw school, BSO, KDV, peutergroep of zorglocatie wel eens opgeknapt worden? Vraag een opfrisser aan!

Hergebruik meubels

Waarom nieuw kopen, als je bepaalde meubels nog kunt hergebruiken? Denk aan krukjes, stoelen of kasten. Met een nieuwe laag verf of bijvoorbeeld bestickering zien de meubels er weer uit als nieuw. Wij pimpen bijvoorbeeld zeer regelmatig oude kasten, met een gaaf en duurzaam resultaat.

Lokaal inkopen

Productie in Oost-Europa of Azië is goedkoop. Maar het productieproces voldoet vaak aan (veel) minder milieuregels. Onderdelen en producten in Nederland laten produceren, door Nederlandse leveranciers, betekent dus een duurzame productie en minder transport. Lokaal inkopen heeft dus onze voorkeur.

Duurzame leveranciers

Wij leveren naast de meubels die wij zelf maken ook meubels die we inkopen. Denk aan een bank of stoelen. Ook accessoires kopen wij in. Deze leveranciers zijn niet zomaar gekozen. Spullen moeten natuurlijk gaaf zijn, maar ook duurzaam. Zo hebben de stoffen van Nofruit een lange levensduur, vallen we voor lampen van HK living van het duurzame bamboe en worden de producten van Studio Roof gemaakt van gerecycled karton en bedrukt met plantaardige inkten.

In samenwerking met Viltr ontwerpen we op dit moment prachtige wandaccessoires. Viltr werkt met panelen die gemaakt zijn van gerecyclede PET-flesjes, om het plastic afval in de oceaan tegen te gaan. Ook Tretford, waar wij onze tapijten inkopen, verdient hier een speciale vermelding. Zij maken de tapijten bijna uitsluitend met natuurlijke en/of gerecyclede grondstoffen. Geitenhaar, scheerwol en jute behoren tot de minst belastende grondstoffen in de tapijtindustrie.

Bedrijfsvoering leverancier

Tot slot: ook de bedrijfsvoering van een leverancier draagt bij aan duurzaamheid. Wij werken in een recent opnieuw geïsoleerd pand, dat verlicht wordt met LED verlichting. Ons afval wordt gescheiden aangeboden voor recycling. Stukjes plaatmateriaal worden opgehaald voor praktijkonderwijs. Ook leuk: het verpakkingsmateriaal voor onze pakketjes komt uit onze Fellowes papierversnipperaar. Zo heeft ook ons oud papier een functie. Voor ons is deze bewuste manier van werken overigens heel normaal.

Meer weten over onze werkwijze? Lees hier verder: https://www.debelevingbv.nl/duurzaamheid-en-mvo/

Heb je advies nodig bij de inrichting van jouw school, woongroep of kinderopvanglocatie? Wij helpen je graag!