ONDERWIJSVISIE KRIJGT VORM IN INTERIEUR

08/01/2020

Kan onderwijsvisie letterlijk vorm krijgen in een interieur? De Nieuwe Leraar keek mee met ontwerper Ellen Kuster op 2 scholen die we samen hebben ingericht.

Wil je een veranderde visie succesvol doorvoeren dan moet het interieur mee. De 6 belangrijkste tips uit het artikel:

  1. Wat is jouw onderwijsvisie? Zonder visie heeft herinrichten niet zoveel zin. Het moet ergens op gebaseerd zijn, juist de combinatie van visie en inrichting heeft zo’n krachtig effect.
  2. Het is niet zo voor de hand liggend, maar een fusie, verhuizing of renovatie is juist een goed moment om ook een nieuw onderwijsconcept vorm te geven. Het gebouw en de inrichting zijn namelijk heel dienstbaar aan een nieuw concept. Zo zien we bij nieuwe onderwijsvormen vaak leerpleinen, werken in projecten en flexibele werkplekken in plaats van vaste lokalen.
  3. Een inrichting is dienstbaar als het naadloos aansluit op de onderwijsvisie. Denk dus bij meubels niet alleen aan standaard leerlingensets, maar aan meubels die goed bij de nieuwe werkplekken passen. Bijvoorbeeld maatwerkkasten, picknicktafels, knusse zitjes en een comfortabele bank. Beperkt budget? Denk ook aan hergebruik van meubels.
  4. Laat traditionele methodes los. Bedenk het maximale ontwerp en maak daar later keuzes in. Je kunt niet vrijuit plannen maken als je jezelf bij voorbaat op allerlei plekken vastzet.
  5. Laat schoolteams meedenken. Een nieuwe manier van werken kan heftig zijn, betrokkenheid is essentieel. Moeilijk te overzien? Ga bij een school kijken die al op een vergelijkbare manier werkt.
  6. Laat kinderen meedenken, bijvoorbeeld door met Pinterest te werken. Zij zijn belangrijke eindgebruikers.

Lees het volledige artikel op de website van Ellen Kuster of lees het hieronder!

Heb je advies nodig bij de inrichting van jouw school? Wij helpen je graag!