TIPS VOOR HET ONDERHOUDEN VAN HOUTEN MEUBELS

06/12/2019

Houten meubels zie je (gelukkig) veel terug in interieurs van organisaties, zowel bij scholen, kinderopvanglocaties en zorginstellingen, als bij horecabedrijven en winkels. Hout is sfeervol, warm en combineert makkelijk. Houten meubels kunnen op maat gemaakt worden, kunnen tegen een stootje en gaan lang mee.

Onderhouden van houten meubels

Met het goed onderhouden van houten kasten, tafels en banken, kun je de levensduur vergroten. Hoe doe je dat? Wij zetten de belangrijkste tips op een rij:

 1. Kleine puntjes direct herstellen
  Loop in de eerste 2 weken na de levering alle houten meubels even na. Er kan iets aan de aandacht van de makers ontsnapt zijn. Hoe eerder dat opgelost kan worden, hoe beter. Denk aan een deurtje dat klemt, een wiel dat niet goed remt of een scherp randje.
 2. Houd meubels schoon en droog
  Gaat er een beker limonade of een glas wijn over de tafel? Zit de vingerverf tot op de kast? Dat kan gebeuren. Neem het zo snel mogelijk af met een licht vochtig, zacht doekje.
 3. Verplaats voorzichtig
  Moet de kast toch op een ander plekje staan? Of schuif je de banken toch liever bij elkaar? Haal de spullen eerst even uit de kast, zodat deze lichter wordt en makkelijker te verplaatsen. Gebruik een deken als je zware meubels gaat verschuiven. Zo voorkom je krassen op de vloer. Je kunt ook denken aan dopjes of vilt onder een meubel dat je vaak verplaatst.
 4. Zorg voor een nieuw laagje verf of lak
  Na een aantal jaren intensief gebruik, kan het verstandig zijn om de meubels van een nieuw laagje verf of lak te voorzien. Door gebruik komen er bijvoorbeeld deuken in het hout, door zon en spullen die altijd op dezelfde plek staan, kan het materiaal verkleuren. Het opnieuw lakken of verven van houten meubels komt best precies. Laat je dus goed adviseren.

Onderhoudstips voor verschillende houtsoorten

Wij werken veel met multiplex, underlayment en soms steigerhout. Deze houtsoorten hebben verschillende eigenschappen. Het is dus verstandig om onderhoud op de houtsoort af te stemmen. De belangrijkste onderhoudstips:

 • Onderhouden underlayment
  Underlayment is opgebouwd uit verschillende lagen constructieplaat. Wij behandelen meubels van underlayment met lak. Zo trekt het vuil niet snel in, het hout verkleurt minder snel en het is makkelijk schoon te houden. Maak de meubels schoon met lauwwarm water en groene zeep of soda, zodat je het hout niet beschadigd. Is een meubel toe aan een nieuwe laklaag? Stel dit niet te lang uit. Lak beschermt en voorkomt splinters.
 • Onderhouden multiplex
  Multiplex is opgebouwd uit een aantal lagen hout. Het materiaal werkt en krimpt amper. Wij werken steeds meer met berkenplex, omdat het heel sterk is. Maak multiplex schoon met lauwwarm water en groene zeep of soda.
 • Onderhouden steigerhout
  Steigerhout is een zachte naaldhoutsoort. Steigerhouten meubels krijgen een vochtregulerende bewerking van ons. Zo kan vocht dat bijvoorbeeld door scheurtjes in het hout komt, ook weer naar buiten. Ook hier geldt: maak het hout schoon met lauwwarm water.

Hulp nodig

Hulp nodig bij het onderhoud van je houten meubels? Neem contact met ons op of vraag een opfrisser aan.