DE BELEVING 5 JAAR!

01/02/2021

De Beleving bestaat 5 jaar! Het begon in een klein schuurtje in Nijkerk, aan de voorkant 2.5 meter en aan de achterkant 1.5 meter hoog. Daan timmerde in die schuur, Gerdien timmerde aan de weg. Dat schuurtje was al snel te klein. Daan: “Stond ik daar buiten in de regen te zagen, omdat Gerdien steigerhouten kasten van 3 meter hoog aan een bso verkocht had.” Inmiddels is de huidige loods van De Beleving ook al te klein en is het team gegroeid van 2 naar 25 mensen. Gerdien en Daan vertellen over de stap van klein naar groter. Van kwetsbaar naar trots. Van overleven naar loslaten. Dit is het verhaal van De Beleving. Tot nu toe dan. Want we zijn nog lang niet uitverteld.

Daan: “Als je 5 jaar geleden bij een willekeurige kinderopvanggroep op de grond ging zitten, dan werd je oprecht verdrietig. Primaire kleuren, alles plastic en sfeerloos. Dat kon zoveel beter. Die uitdaging gingen Gerdien en ik aan. Als zelfstandig meubelmaker liep ik tegen een plafond. Ik wilde mijn creatieve ideeën omzetten, trots kunnen zijn op mijn werk. Ik zocht een kans, wilde groeien, ook als mens.” Gerdien was als ondernemer binnen interieur en kinderopvang op zoek naar iemand die kon maken wat ze in haar hoofd had. “De wereld een beetje mooier maken, dat was het doel, beginnende bij de kinderopvang en het basisonderwijs.” Daan: “We boden een totale verandering voor een prijs waar je bij een ander 3 kasten voor kocht. Schilderwerk, vloeren, meubels en accessoires; het totaalplaatje. We zetten een huiselijke sfeer neer, met mooie kleuren en veel houten meubels. We veroorzaakten een ommezwaai in die interieurbranche.”

“EEN KINDERDAGVERBLIJF MET 4 LOKALEN WAS EEN ENORME KLUS, DAAR HADDEN WE WEKEN WERK AAN.”

Risico nemen

Daan en Gerdien verhuisden naar een groter pand, kochten de eerste bakwagen en boden de eerste werknemer een contract. Daan: “Spannend. Heb je ineens de verantwoordelijkheid voor nog een huishouden. Voor onszelf was het risico te overzien. Ik kon altijd weer boten gaan lakken en Gerdien kon wel achter de kassa gaan staan.” Gerdien: “Maar we groeiden snel. Een volgende project betekende zo ongeveer ook dat we de volgende meubelmaker moesten aannemen. Een kinderdagverblijf met 4 lokalen was een enorme klus, daar hadden we weken werk aan. Omzet en omvang groeien gelijk op. Geld is nooit een drijfveer geweest. We investeren in ons bedrijf en proberen net ver genoeg vooruit te kijken om te realiseren wat we willen. Inmiddels zijn we met 25 mensen en werken we voor vele kinderopvangorganisaties, scholen, bedrijven en zorginstellingen.”

“HET KOMT TELKENS TERUG BIJ WAT WIJ OP ONS HART HEBBEN; WAT VOELT GOED EN WAT NIET.”

Dromen en doen

Daan: “Groei was geen doel op zich. We zijn gewoon op koers. En dat is samen dit bedrijf leiden. Op een bepaald moment stelde ik mezelf de vraag; wat als een medewerker opstapt? Ik had altijd alles in de gaten. Nu we groter zijn, weet je niet alles meer. Maar dat is inmiddels oke, ik kan dingen vol vertrouwen loslaten. Het komt telkens terug bij wat wij op ons hart hebben; wat voelt goed en wat niet. Onze identiteit is belangrijk voor ons. Dat is niet maakbaar of na te doen.” Gerdien: “Als we naar een klant gaan, nemen we ons hart mee. We komen niet verkopen, we vertellen ons verhaal. Dat is ons onderscheidend vermogen. Een echt verhaal en een echt gezicht.”

“ALS WE ERGENS VAN DROMEN, DAN BEDENKEN WE SAMEN HOE WE DAT IN DE PRAKTIJK GAAN BRENGEN.”

Gerdien: “Er wordt ons wel eens gevraagd wat wij willen bereiken. Vreemde vraag. Wij bereiken elke dag. Als we ergens van dromen, dan bedenken we samen hoe we dat in de praktijk gaan brengen. Voor ons is er weinig verschil tussen willen en kunnen. We blijven onszelf afvragen: wat willen wij en waarom willen we dat ook alweer. En daar blijf je dan bij. Wij willen bijvoorbeeld geen nee verkopen. Dus als onze projectcoördinator zegt: we zitten vol, dan gaan wij op zoek naar een manier waarop het wel kan.”

Zeven sloten

Daan: “Het gaat niet vanzelf. We zijn in 7 sloten tegelijk gelopen. We hebben de kans gekregen van klanten om fouten te maken. Met testlocaties en pilots. We hebben het vertrouwen gekregen van mensen met wie we graag samenwerken, zoals Ellen Kuster. Leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. We zijn ook tegen het plafond van ons kunnen aangelopen. En erdoorheen gegaan. We hadden veel projecten tegelijk lopen. We waren keihard aan het werk, aan het overleven en verloren elkaar uit het oog. Dat voelde eenzaam. Voor mijn gevoel ging alles mis, wat uiteindelijk niet zo was. Maar dat nooit meer. We moeten elkaar elke dag in de ogen kijken. Oplossingen vind je samen, niet alleen. Maar ja, we waren dus door het plafond gegaan. We zagen dat daarboven nog meer ruimte zit. De vraag was toen; wat willen we vanaf hier?”

Gerdien: “We weten niet waar we over 5 jaar staan. We zitten midden in ons verhaal en daar genieten we van. Wel kijken we waar we de focus op leggen voor een komend jaar. Op personeel, optimalisatie of stabiliteit bijvoorbeeld. We zitten geen dag stil, we willen met vernieuwende ideeën blijven komen. Ik ben continu aan het bedenken, dat kan ik niet uitzetten.” Daan: “Eigenlijk leven wij voor 2 mensen tegelijk. De vraag is altijd: wat zullen we nu gaan doen? We hebben al veel kindvriendelijke plekken mogen maken. Maar er zijn nog veel plekken waar je verdrietig van wordt. Vooral als je op de vloer gaat zitten en letterlijk durft te kijken vanuit het perspectief van een kind.”

“ALLES WAAR WIJ VOOR STAAN, IS ZICHTBAAR IN DE BELEVING.”

5-jarig jubileum

Een 5-jarig huwelijksjubileum staat voor hout. Dat is toepasselijk en niet in de laatste plaats omdat dit werkjubileum parallellen heeft. Daan: “Gerdien en ik vullen elkaar goed aan, we versterken elkaar. We hebben een onvoorwaardelijke vriendschap. Het maakt niet uit met welk idee ik kom of wat ik doe. Alles is oplosbaar. Wat er ook gaat gebeuren, ik ben nergens bang voor. De uitkomst is altijd goed, omdat wij samen ondernemen.” Gerdien: “Ik ben trots op wie we zijn. Dat wij De Beleving zijn. Gisteren stonden we samen op de balustrade en keken we de werkplaats in. Wat worden we daar blij van. Alles waar wij voor staan, is zichtbaar in De Beleving.”

Kiekjes van ons ‘vroeger’. Tip: klik op de foto voor een grotere weergave.

De Beleving ‘hout’ van vieren

Vieren jullie het feestje met ons mee? Ter ere van ons 5-jarig jubileum geven wij de komende 5 weken elke week 1 tof interieuritem uit onze meubelmakerij weg. Van hout natuurlijk. Beantwoord de vraag van die week en maak kans! Check onze social mediakanalen voor de eerste vraag in de week van 1 februari.