GLUNDEREND VAN GELUK NAAR DE BUITENSCHOOLSE OPVANG

14/04/2021

Moet jij naar de BSO?’ ‘ Ja..zucht.’ Kinderen vinden het niet altijd leuk om naar de BSO te gaan. Hoe verander je dat? Kristel Kaper, inrichtingsadviseur TintelTuin: “Een BSO moet eigenlijk zo leuk zijn, dat kinderen er graag naartoe gaan. Dat betekent dat je iets moet bieden, dat ze thuis niet hebben.” BSO Het Twiske, pilotlocatie voor de nieuwe huisstijl, werd ingericht vanuit deze nieuwe visie. De kinderen die hier naar de noodopvang gaan, glunderen van geluk.

Pilotlocatie Het Twiske

In 2020 stelde kinderopvangorganisatie TintelTuin een nieuw inrichtingsbeleid op dat aansluit op het nieuwe pedagogische beleid. Daarbij wordt nog meer dan eerder ingezet op de behoeften van kinderen en de plannen die ze zelf maken. Er werden verschillende pilotlocaties aangewezen om de nieuwe huisstijl te testen. Het interieur van BSO Het Twiske was aan vervanging toe, bovendien is dit een eigen locatie van TintelTuin en daarmee een fijne pilotlocatie.

Kristel: “Op deze locatie testen we meubels en materialen waarvan we denken dat ze een toevoeging zijn voor een BSO. Vooral kinderen uit de bovenbouw voelen zich al snel te groot. Wij hebben onszelf afgevraagd hoe we het ook voor hen heel tof en chill kunnen maken. Zo  kwamen we uit op dingen die kinderen thuis niet hebben.”

Gamekamer en bioscoop

En zo kreeg Het Twiske gamekamers, met een voetbaltafel en een airhockeytafel. Een laboratorium waar je proefjes kunt doen, met microscopen en een skelet. Een atelier met timmertafel. Een huisje met een echt keukentje en een slaapkamer. Een chillplek, kookruimte en theater met podium. En als bonus: een bioscoop, compleet met echte bioscoopstoelen!

Meubels op maat

Wij maken meubels voor TintelTuin, afgestemd op de wensen en huisstijl. TintelTuin werkt bijvoorbeeld graag met hoogteverschillen. Dat vinden kinderen helemaal leuk! En dus maakten we een speelpodium en een tribune met drie niveaus. Ook maakten we voor elke groep lage kastenwanden voor de materialen. Een deel is open en dus uitnodigend. Er is ook een kast waar je op kunt klimmen. Dat is een boomhut. Of een piratenschip. Of het balkon van een kasteel. Of..

Glunderende gezichten

Kristel: “We hebben goed gekeken naar hoe kinderen spelen en hoe we meer vrije keuze kunnen bieden. Zowel onze speelhoeken als het spelmateriaal hebben daarom minder definitie. We kozen voor open spelmateriaal, zoals ‘loose parts’: kurken, stof en dopjes. Dat kunnen ze op allerlei manieren gebruiken. We hebben ook spelmateriaal aangeschaft dat ze thuis niet hebben. Pas pakten we samen de stuntsteps uit. Je had de gezichten van de kinderen moeten zien. Prachtig. Ze glunderden helemaal.”

HIer vind je meer plaatjes van het interieur van Het Twiske.