INRICHTING KINDEROPVANGLOCATIES QUADRANT HERKENBAAR EN EIGEN

29/11/2021

Wat maakt onze kinderopvanglocaties echt herkenbaar? Dat was een prangende vraag voor kinderopvangorganisatie Quadrant. De organisatie groeit en nam verschillende locaties over. Ineke Kogelman, manager Kindercentra, vroeg ons mee te denken over herkenbaarheid in het interieur.

Eigen & herkenbaar

Ineke: “Huisstijl is niet het goede woord, omdat we bewust niet overal hetzelfde willen. We willen dat je aan de uitstraling ziet: dit is Quadrant, waarbij de locaties hun eigenheid behouden. Herkenbaar en toch eigen.”

De locatiemanagers gingen met dit vraagstuk aan de slag. “We werden hierbij geholpen door adviesbureau Akta. De centrale vraag was: hoe richten we ruimtes in uitgaande van het speelgedrag van kinderen? Hoe zien de ruimtes er dan uit? Welke voorwaarden levert dit op? Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat we weinig plekjes hebben waar kinderen zich kunnen terugtrekken, we zijn vrij actief ingericht.”

Pedagogisch beleid

De inzichten die ontstonden, resulteerden in beleid voor het inrichten van locaties. “Denk aan kleurgebruik. We kiezen voor een neutrale basis met 1 accentkleur. Ook onze pedagogische visie zie je terug. Letterlijk en figuurlijk. Zo willen we graag de zelfstandigheid van kinderen bevorderen. Daarom kiezen we voor lage- en hoge zitplekken, zodat de kinderen zelf kunnen kiezen. Verder zie je op alle locaties onze pedagogische cirkel terug. Dit is een beknopte vertaling van ons pedagogisch beleid, die op deze manier visueel en heel goed leesbaar is. De accentkleur van een locatie is gekoppeld aan deze cirkel.“

Kritisch op functie

Quadrant koos ook voor duidelijke activiteitenplekken. Denk aan huishoeken, bouwhoeken, ateliers, chillplekjes en een bieb. “Als je kritisch bent op de functie van een plek, dan verandert het speelgedrag van kinderen. Is het niet duidelijk, dan wordt het sneller rommelig. Is het goed ingericht, ben je minder aan het sturen en corrigeren.”

Duurzaamheid

“We kozen voor De Beleving op basis van de duurzame werkwijze. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar welke meubels nog bruikbaar zijn. Al eerder richtte De Beleving ons kantoor in. Er kwam een print op de muur, die zo goed bij ons past. Suzanne adviseerde de locaties met elkaar te verbinden door afbeeldingen uit deze serie te gebruiken. Je ziet dus nu bij elke ingang zo’n afbeelding, een stoer krijtbord voor de mededelingen en de pedagogische cirkel. Dat vertelt het verhaal van Quadrant: kinderen, duurzaamheid, natuurbewustzijn.”

We startten met het interieur van de nieuwe peutergroep Touwhuis. Bij BSO Goejanverwelle was vervolgens restyling nodig. Met de bestaande meubels richtten we de locatie in volgens het nieuwe beleid. Nieuwsgierig naar het resultaat? Kijk bij onze projecten!

Over Quadrant

Quadrant is een kinderopvangorganisatie met locaties in Gouda en omgeving. Het motto van de organisatie is ‘samen voor het kind’. Samenwerken met elkaar en met organisaties die zich op de ontwikkeling van het kind richten, is voor Quadrant heel gewoon.