Interieur als 3e pedagoog

20/01/2021

Het grootste deel van het meubilair was verouderd en afgeschreven. Dan bestel je nieuwe meubels, toch? Dorine Morsink, clustermanager bij kinderopvangorganisatie Kind & Co, greep dit moment aan om een omslag te maken. Ze schakelde de hulp van De Beleving in, hield de visie van de organisatie tegen het licht en betrok pedagogisch medewerkers. Allemaal om te komen tot een interieur dat maximaal aansluit op de ontwikkelingsbehoeftes van de kinderen. Kinderdagverblijf Kwebbel werd daarmee proeftuin voor het werken op basis van de nieuwste inzichten.

De ontwikkeling van een visie op kinderopvang is een continu proces. Het bijstellen en verbeteren hiervan gebeurt op basis van kennis en ervaring. Dorine: “Het vertrekpunt was in dit geval dat de omgeving beter moest aansluiten bij de ontwikkelingsbehoeftes van kinderen. Deze behoeftes verschillen per leeftijdscategorie. Een deel van ons team volgde bijvoorbeeld een training over de ontwikkeling van baby’s. Dat geeft nieuwe inzichten. We vragen ons telkens af: hoe werk je met baby’s, dreumesen en peuters?”

Behoeftes in kaart

Het meubilair van kinderdagverblijf Kwebbel was aan vernieuwing toe. Dorine schakelde De Beleving in voor het ontwerp van het nieuwe interieur. “We kregen direct een vragenlijst. Hoe willen jullie werken? Wat is de visie? Daarmee zijn we aan de slag gegaan. De pedagogisch medewerkers zijn daarbij betrokken, zodat we de behoeftes goed in kaart konden brengen. In samenspraak hebben we gekeken naar wat wel en niet haalbaar was. De plannen moet passen bij de visie, maar je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de ruimtes die je hebt.”

Er moest meer speelruimte komen, meer hoeken. Bij de visie van KMN past ook het laag werken met baby’s. “We hadden wel grondboxen, maar met dichte panelen. Daar speelden regelmatig de peuters in, maar daar zijn grondboxen niet voor bedoeld. Een verkeerd ontwerp werpt verkeerd gebruik sneller in de hand. Daarom kozen we nu voor Pikler boxen.”

Inrichting in 1 dag

De Beleving realiseerde een interieur dat aansluit bij de wensen. In 1 dag werd alles ingericht. Dorine: “Je kunt nauwelijks voorwerk doen: de groepen draaien gewoon door. Het is hectisch, voor de medewerkers en voor de kinderen. Ik heb een extra medewerker ingezet en was er zelf ook. Dat is een bewuste keuze: we doen het samen, dan komt het goed. Zo’n 1-dagsformule vind ik overigens wel prettig. Het is 1 dag druk en dat vraagt een strakke planning, maar de volgende dag is alles mooi.”

Interieur als 3e pedagoog

“Het is echt prachtig geworden. Ik zie aan de kinderen dat keuzes kloppen. Ze zijn anders aan het spelen, meer aan het onderzoeken. Daar word ik blij van. Medewerkers vinden het ook mooi en ervaren hetzelfde. Toen de kleuren op de muur zaten, zei een medewerker: er gebeurt iets in mijn hoofd. Dat is dus het effect van kleur, het geeft rust. Sommigen vonden het even wennen; er staat bijvoorbeeld meer in de ruimte. Dat is een bewuste keuze; er is meer plek om te spelen. Het interieur functioneert nu als 3e pedagoog. Dat het klopt, is een verdienste van de samenwerking.”

Proeftuin

“Pas als kinderen gaan spelen, dan zie je echt wat wel en niet werkt. Zeker als je kiest voor vernieuwing. Zie het als een proeftuin. Het kan zijn dat we iets missen of dat dingen onhandig zijn. Ik verzamel deze punten en zoek samen met De Beleving en het team naar oplossingen,”  besluit Dorine.

Meer plaatjes van Kwebbel zien? Kijk hier verder.

Interieur kinderdagverblijf Kwebbel
Interieur kinderdagverblijf Kwebbel