NIEUWE INRICHTING TINTELTUIN VOELT ALS HUISKAMER
03/02/2021
Er is een nieuw inrichtingsbeleid binnen TintelTuin, dat naadloos aansluit op het pedagogisch beleid van de organisatie. Kristel Kaper, inrichtingsadviseur TintelTuin: “Pedagogisch beleid en interieur zijn aan elkaar verbonden. We gaan uit van de behoeftes en het ritme van kinderen. Dat vertalen we naar een interieur dat afgestemd is op de leeftijd van kinderen en voelt als een huiskamer, met natuurlijke materialen en veel open spelmateriaal.”
Nieuw interieurplan
Kinderopvangorganisatie TintelTuin stelde in 2020, onder meer ingegeven door de nieuwe regelgeving, een nieuw pedagogisch beleid op. De inrichtingsadviseurs van TintelTuin maakten een interieurplan dat aansluit op dit nieuwe beleid. De Beleving maakt de meubels, afgestemd op de wensen en huisstijl van TintelTuin. Inmiddels zijn de locaties De Papegaai, Paradijsvogel, Ooievaar, Oceaan en Overhoeks al van een nieuwe inrichting voorzien.
Babygroepen en peutergroepen
Kristel: “We spliten verticale groepen in een babygroep (0 tot 1 jaar) en een peutergroep (1 tot 4 jaar). We willen aansluiten op de behoeftes en het ritme van kinderen. Voor de babygroepen betekent dat een prikkelarme omgeving en laag bij de grond werken. Dat was een behoorlijke omslag, je ziet bij deze groepen bijvoorbeeld geen tafels meer. Voor de peuters willen we een huiskamer creëren, warm en knus, met fijne plekjes om te spelen en te zitten. We zorgen ervoor dat zowel een 1-jarige die net instroomt, als een 3-jarige die al bijna naar school gaat, zich thuis gaat voelen. Het kind van 3 jaar wil bijvoorbeeld klauteren en klimmen, het kind van 1 jaar heeft meer behoefte aan veiligheid. We draaiden pilots om te ontdekken welke meubels en materialen hierbij zouden passen.”
Open spelmateriaal
“We hebben ook nagedacht over hoe we kinderen meer vrije keuze kunnen bieden. Veel materiaal heeft een duidelijk definitie. Met een pop speel je in de poppenhoek. Dat kan ook anders. We kozen voor meer open spelmateriaal. Dit materiaal heeft van zichzelf minder definitie, we vullen minder in voor de kinderen. Dat betekent ook dat we minder hoeken met duidelijke functies hebben.”
Nieuwe meubels
“We wilden een interieur op maat met veel natuurlijke materialen, dus kwamen we voor de nieuwe meubels bij De Beleving terecht. Zij maken speciaal voor ons meubels die passen in ons ontwerp. Zo zie je een spiegel met 2 boekenplanken, een kast met in het midden speelruimte op hoogte voor peuters en kastenwanden met verschillende functies. Zo’n kast heeft bijvoorbeeld vakken waarin de pedagogisch medewerkers de stoeltjes opruimen, zodat de vloer na het eten weer vrij is om te spelen. Ook zie je zit- en verstopplekjes en krijtborden voor de BSO. “
Huisstijl
“Onze huisstijl is inmiddels goed herkenbaar. Je ziet een duidelijke lijn, die bij steeds meer locaties terugkomt. Sommige items zie je bij andere organisaties ook, zoals de balkenframe huisjes, brocante kasten, expositieborden en bouwpodiums. De kasten zijn in onze huisstijl kleuren geschilderd. De balkenframes doen zoveel met de ruimte! Wij zetten ze wel anders in, we hangen er geen functie aan. Zo was het frame met Halloween een spookhuis voor de BSO en was het kortgeleden een bloemenwinkel. Samen met de kinderen kijken we waar behoefte aan is, daar zijn die balkenframes zo geschikt voor! Een bouwpodium kan overdag als bouwplaats in gebruik zijn, maar ’s middags kan dit maar zo een danspodium voor de BSO zijn. Ook hier is die open invulling dus belangrijk.”
Over TintelTuin
Kinderopvangorganisatie TintelTuin is een netwerk van meer dan 70 locaties in Amsterdam, Zaandam en Waterland. De organisatie biedt kinderdagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Kinderen zijn bij TintelTuin altijd de hoogste prioriteit. De organisatie biedt een veilige plek, met voldoende uitdaging mogelijkheden om te groeien.
Meer zien van het interieur? Kijk hier verder!