PETJE AF BIJ DE BELEVING
07/02/2023
Weekend, en toch werd er druk getimmerd, gezaagd en geschilderd in onze meubelmakerij. Dertien jongeren van 10 tot 14 jaar werkten met veel enthousiasme aan een leuk werkstuk. Het werkbezoek was initiatief van stichting Petje af. Het Petje af- programma biedt kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken wekelijks een lokaal georganiseerd, praktijkgericht programma. Zo komen ze in aanraking met inspirerende rolmodellen en werkvelden. Gwen Kistler, programma coördinator: “Het maakt nog steeds uit waar je wieg staat en welke achtergrond je hebt.”
Ieder kind verdient kansen
Petje af werkt vanuit de overtuiging dat ieder kind de kansen verdient die het nodig heeft. Gwen: “Dat dit nu niet zo is, daar kan ik oprecht verdrietig van worden. Door het Petje af-programma starten deze kinderen straks niet meer met 1-0 achterstand. Ze ontwikkelen nieuwe vaardigheden en krijgen inzicht in hun interesses, talenten en mogelijkheden. Deze ervaringen helpen om zicht te krijgen op hun toekomst.”
Daan, eigenaar De Beleving interieur: “Ik vind dat we hierin een taak hebben. We moeten onze deuren openzetten voor kinderen die zo’n kans verdienen. Het is belangrijk om te ontdekken hoe het werkt bij een bedrijf, waar je goed in bent en waar arbeidskansen liggen.” Gwen: “Het is een investering voor zowel de kinderen als de samenleving. Als een kind weet waar het goed in is en wat er mogelijk is, krijgt het zelfvertrouwen en kan het bepalen waar het actief aan wil bijdragen.”
Herkenning
Gwen kwam op 7-jarige leeftijd naar Nederland en herkent de taalbarrière die vaak speelt bij kinderen. “Het doet iets met je zelfvertrouwen, waardoor je kansen mist. Scholen spelen in mijn ogen vaak ‘op save’ met schooladvies, vooral als het om taal gaat. Maar als je onder je kunnen wordt ingeschat, dan mis je potentie.” Daan herkent dit. “Ik verloor jong mijn vader. Ik was dus met mijn gedachten ergens anders en dat had gevolgen voor de kansen die ik kreeg in het onderwijs. Laat die jongen maar iets met z’n handen doen, was het advies. Daar kan ik mij druk over maken, maar liever doe ik er iets aan.”
Zien, voelen en doen
Gwen: “De kinderen waren zo enthousiast! Zelfs van ouders kregen we terug hoe leuk ze het hadden gevonden. Het werkstuk was ook wel goed gekozen, het past bij deze groep: zien, voelen en doen. We evalueren altijd naderhand, ze gaven de dag een 8!” Daan: “Daar hadden we goed over nagedacht. Kijk, jij en ik vinden een insectenhuisje misschien belangrijk, maar wat zegt dat hun? Vandaar die box voor hun mobiel, als versterker van muziek. Daar kun je mee thuiskomen.”
Intrinsieke motivatie
Daan: “Al eerder werkten we mee aan een vergelijkbaar maatschappelijk initiatief, maar de kracht van Petje-af zit wat mij betreft in deze intrinsieke motivatie. Kinderen kiezen er zelf voor om mee te doen. Dat is een belangrijk verschil. Als ik zie hoe enthousiast de kinderen zondag waren, daar krijgen wij echt energie van!” Gwen: “We hebben overleg met de gemeente en wijkteams. Zo weten we waar minder kansen liggen. In die wijken stap ik op scholen af en ga ik de klas in. Ik vertel over Pet-af en schrijf op het whiteboard hoe je inlogt en jezelf kunt opgeven. Vaak heb ik dezelfde dag al aanmeldingen. Deze kinderen willen dus echt meedoen.”
Samenwerken met lokale ondernemers
Petje af werkt samen met lokale ondernemers. Zo zien de kinderen plekken waar ze een kans op werk hebben. Gwen: “Wij zijn dus altijd op zoek naar organisaties en mensen die willen laten zien wat ze doen om deze kinderen te stimuleren.” Kinderen geven zich op voor een jaar en mogen maximaal 3 jaar meedoen. Gwen: “Helaas hebben we een wachtlijst. We zoeken dus meer coaches, mensen die op vrijwillige basis deze groepen begeleiden.”
Smaakt naar meer
De pilot smaakt naar meer en dus staan de lampen in de meubelmakerij binnenkort weer aan op zondag. Meedoen als ondernemer of coach? Graag! Neem contact op met Gwen.