SAMENWERKING GEEFT BASISSCHOOL DIJKZICHT WEER TOEKOMST
08/04/2021
Een school met 26 kinderen. Is dat nog van deze tijd? Je kunt beter gaan fuseren, toch? Openbare basisschool Dijkzicht heeft een belangrijke functie in de kleine gemeenschap van Welsum. Een fusie zou betekenen dat de kinderen de IJssel over moeten. Directeur Claudia Diepstraten: “Dat is geen optie. Dus zochten we naar een andere vorm van samenwerken.” Scholen van morgen, het dorpshuis en de gemeenschap bedachten een oplossing waarmee Welsum het nieuws haalde. Obs Dijkzicht heeft weer toekomst!
Openbare basisschool Dijkzicht is onderdeel van ‘Scholen van morgen Olst-Wijhe’. Deze participatie maakt de school minder kwetsbaar. De scholen in Olst en Wijhe fuseren wel. Claudia Diepstraten, directeur: “Voor Welsum moest er een andere oplossing komen, anders zouden de kinderen de IJssel moeten oversteken. De basisschool kon niet op de oude plek blijven, dat gebouw was verouderd.”
Samenwerking
De oplossing werd gevonden in een samenwerking met dorpshuis De Bongerd in Welsum. Hier werd letterlijk plaats gemaakt voor de school. Naast alles wat hier al huist: activiteiten, de sporthal, kinderopvang, de bieb en het café. De kleedkamers van de sporthal werden omgetoverd tot lokalen, de gang werd leerplein en er kwam een teamkamer. Toiletten worden gedeeld met de sporters, de keuken van het café mag overdag door de school worden gebruikt en de boeken van school staan nu gezellig in de bieb. Oud en jong komen hier straks samen.
Claudia: “Het dorpshuis heeft een belangrijke gemeenschapsfunctie. Dat geldt voor de school natuurlijk ook. We zijn met alle betrokken partijen aan tafel gaan zitten. Samen voor Welsum; dat was het doel. Door samenwerking op te zoeken, kom je veel verder. We hebben alle wensen en plannen uitvoerig met elkaar besproken. Van daaruit is de verbouwing gestart. “
Inrichting
In de realisatiefase schakelde Claudia ontwerper Mirjam van Rijt en onderwijsvormgever Ellen Kuster in. Zij bevraagden het team over de onderwijsvisie, inventariseerden wensen en maakten een totaalontwerp voor de inrichting. “Daar waren wij direct enthousiast over. Omdat ons budget beperkt was, hebben we goed gekeken naar de meest optimale uitvoering en hebben we zelf ingericht, met meubels van De Beleving en Eromes.”
De school kreeg open, lichte ruimtes met veel verschillende werkplekken. De 26 kinderen hebben geen eigen werkplek meer en kiezen zelf waar ze gaan zitten als ze met eigen werk aan de slag gaan. “Dat past bij onze manier van werken. We hebben 4 groepen in een, dus we zijn het gewend om heel gericht instructies te geven. Gepersonaliseerd onderwijs wordt bij ons automatisch ingegeven door de omvang van de school. Sinds vorig jaar geven we projectonderwijs. We werken thematisch en richten ons daarbij ook op vaardigheden naast kennis, zoals executieve vaardigheden. We zoeken ook daarin de samenwerking met elkaar op, met de teams van de Scholen voor morgen Olst-Wijhe.”
Ouders binnen tijdens opening
Op 4 maart jl. werd de school geopend en het nieuwe logo onthult in aanwezigheid van de burgermeester, de bestuurder en de voorzitter van het dorpshuis. De Stentor deed verslag. Claudia: “Door corona zijn de mogelijkheden om feest te vieren beperkt. Het echte feest komt dus nog. Maar we wilden het niet zomaar voorbij laten gaan en bedachten een route voor ouders over het leerplein. Zo konden ze toch naar binnen en iets zien. De reacties waren heel positief, van ouders, teamleden en kinderen!”
Deze handreiking naar ouders staat niet op zichzelf. Ook zij zijn erg betrokken bij de school en het dorpshuis. “Binnen mochten zij i.v.m. coronamaatregelen niet helpen. Maar zij gaan nu wel zorgen voor de realisatie van het schoolplein. Ook dit hebben we samen met alle betrokkenen bedacht. De ruimte om het dorpshuis heen wordt zowel speelplek als fijne plek voor onder meer een terras van het café. Ouders nemen de realisatie helemaal over, daar ben ik zo trots op. Dijkzicht heeft weer toekomst op basis van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid, zegt Claudia.”