VAN BELEID NAAR INTERIEURONTWERP EERSTE STAP

20/09/2021

Kinderopvangorganisatie Eerste Stap stelde recent een nieuw strategisch beleid vast. Dit had onder meer gevolgen voor de inrichting van de 35 locaties, te beginnen bij de peutergroepen. Op basis van de visie op de inrichting van ruimtes maakten wij een ontwerp voor het nieuwe interieurplan. Inmiddels worden de eerste groepen ingericht. Tine Giesbers, service coördinator: “Het is een schot in de roos. Het is anders dan anders, maatwerk en helemaal af.”

Ruimte als 3e pedagoog

In 2020 werd het strategisch beleid opnieuw vastgesteld. Dat beleid bestaat uit 5 hoofddoelen. Een daarvan is het inzetten op de kracht van de groep. Tine Giesbers, service coördinator Eerste Stap: “Die kracht zit in de kinderen die met elkaar spelen en leren, maar ook in de ruimte die als 3e pedagoog kan functioneren.”

Om dit doel in de praktijk vorm te geven, onderzocht de organisatie hoe je vanuit de inrichting het werk van pedagogisch medewerkers kunt ondersteunen. Tine: “We zijn gestart met de peutergroepen, omdat zij aan een nieuwe inrichting toe zijn. Vanuit een werkgroep gingen we op de groepen kijken en interviewden we onze pedagogisch medewerkers. Op basis daarvan stelden we 20 concrete kaders voor de inrichting van de ruimtes. Denk aan duurzaamheid, huisstijl en hoe wij de inrichting van hoeken zien.”

“WE WILLEN KINDEREN KEUZES BIEDEN EN UITDAGEN.”

Startblokken

De kaders voor de hoeken ontstonden vanuit Startblokken. Dit is een educatieve methode voor peutergroepen en kinderdagverblijven. Het programma bevordert een brede persoonsontwikkeling en sluit aan op de belangstelling van kinderen in de groep. Tine: “We willen kinderen keuzevrijheid bieden en tegelijkertijd uitdagen om te gaan spelen. We hebben verschillende hoeken, denk aan een huis-, bouw- en knutselhoek. In deze willen we aansluiten bij de werkelijkheid, zo zie je in de huishoek een wasmachine of commode. Aan de hoeken kunnen kinderen duidelijk zien wat er te doen is. Dat geeft overzicht en rust.”

“EEN DUURZAME WERKWIJZE IS VOOR ONS ERG BELANGRIJK.”

Een ander kader is duurzaamheid. “Kinderen hebben de toekomst. Een duurzame werkwijze is voor ons erg belangrijk. Dat geldt ook voor het werken met leveranciers, waarbij dit van doorslaggevend belang is. Voor een interieur is dat van toepassing op materiaal, hergebruik en productie.”

Het ontwerp

Tine vroeg 5 organisaties om met een plan te komen voor de inrichting van de locaties dat past bij die kaders. “De reacties liepen nogal uiteen. Zo kregen we van een leveranciers bijvoorbeeld alleen enkele foto’s van meubels die we konden afnemen. De Beleving nodigde ons uit om de meubelmakerij te bezoeken en maakte een presentatie van de nieuwe huisstijl met sfeerbeelden. Dat was een schot in de roos, het voelde direct goed. Het ontwerp was anders dan anders, maatwerk en helemaal af, tot en met de kussens en plantjes.”

Het ontwerp werd gemaakt door Suzanne en Mirjam. “De samenwerking is echt leuk. Ze zijn heel enthousiast, die energie brengen ze over, heerlijk! Ze zijn flexibel, een aanpassing is zo doorgevoerd. In de praktijk komen de ideeën van een pedagogisch medewerker op de locatie soms niet helemaal overeen met ons nieuwe beleid. Dat is een spanningsveld. Dan hebben we overleg en denken ze mee over de oplossing.”

“INVESTEREN IS BELANGRIJK VOOR KINDEREN EN MEDEWERKERS.”

Dit is Eerste Stap

De eerste locatie, de Roerdompstraat, is inmiddels ingericht. “Als ik daar binnen loop, voel ik direct: dit is het! Dat is belangrijk, voor kinderen, maar ook voor medewerkers. Zij zien dat we investeren, hun werk doet ertoe. We ondersteunen het werk met opleiding en inrichting, dat is kenmerkend voor Eerste Stap; deskundigheidsbevordering en, dat is nu volop gaande, een sfeervolle omgeving als 3e pedagoog.”

Meer zien van dit project? Bekijk de foto’s van Roerdompstraat hier.

Ook toe aan een nieuw interieur? Wanneer zien we je aan tafel?