VAN HASSELTSCHOOL VERGROOT BEKENDHEID EN BETEKENIS

02/09/2021

Als basisschool de betrokkenheid van ouders vergroten? De bekendheid en betekenis in de wijk vergroten? De Van Hasseltschool in Hilversum bedacht een Oudercafé. Op 25 augustus knipte onderwijswethouder Annettte Wolthers het lintje door. Interim directeur Claire Bakker: “Het Oudercafé biedt ruimte voor de peuterinloop, themacafé en koffiemomenten.”

Oudercafé

Claire: “Om de ouderbetrokkenheid te vergroten en ons als school beter te profileren in de wijk, bedachten we een Oudercafé. Eens per 2 weken organiseren we hier een peuterinloop. Ouders uit de wijk kunnen gezellig koffie en thee drinken en met elkaar in gesprek, terwijl hun kinderen tot 4 jaar lekker spelen. Een leerkracht die dit heel leuk vindt, bedenkt vaak een activiteit, zoals een knutselwerkje of het voorlezen van een leuk boek.

Daarnaast organiseren we eens per maand een themacafé voor ouders met kinderen tot 12 jaar. Dat kunnen ouders met kinderen op onze school zijn, maar dat hoeft niet. Iedereen is welkom. Zo komen we in contact met nieuwe ouders en kunnen we van betekenis zijn voor de wijk.” Tijdens een themacafé staat een actueel onderwerp centraal. Denk aan ‘spelontwikkeling’ en ‘mijn kind online’. “Soms nodigen we hiervoor een gastspreker uit, een andere keer bereidt een leerkracht iets voor.”

Huiskamer

Speciaal voor deze plannen werd er een lokaal beschikbaar gesteld. De ruimte moest ingericht worden met de sfeer van een huiskamer. Claire: “Daarvoor schakelden we De Beleving in. We wilden plek die geschikt is voor verschillende activiteiten. Als de situatie het toelaat willen we ook elke dag een koffiemomentje voor ouders faciliteren. Gewoon even bijpraten, ons aanspreken en vragen kunnen stellen. Verder wordt het lokaal door de leerkrachten gebruikt om ochtend als team de dag te beginnen en in de koffiepauze. Ook kunnen er groepjes kinderen onder begeleiding werken.

We zijn erg enthousiast over het eindresultaat. De kinderen vinden het ook erg mooi geworden. We zijn geïnspireerd om nog meer te doen. Zo willen we een keukentje plaatsen, gordijnen ophangen en planten aanschaffen om het nog huiselijker te maken.”

Feest

Woensdag 25 augustus was het openingsfeest. Wethouder Annette Wolthers knipte het lintje, samen met de kinderen, door en een dansschool verzorgde een workshop voor de kinderen. Ook het TalentenLab werd geopend. Deze ruimte wordt gebruikt als atelier waar alle kinderen op maandag en donderdag middag aan de slag gaan. “Kinderen mogen zelf kiezen met welke talenten ze aan het werk gaan. Dat kan dans zijn, maar ook programmeren of kunst. We hebben allerlei onderwerpen op de agenda staan, om te inspireren. Zo profileren we ons ook op het vlak van onderwijsaanbod.”

De gang bij groep 3 en 4 werd ook opnieuw ingericht. “We wilden meer speelruimte, waar de kinderen de lessen kunnen verwerken. Het is een verlenging van het klaslokaal geworden. We zien enthousiaste en betrokken kinderen!”

Over de Van Hasseltschool

De Van Hasseltschool is een Brede School en werkt samen met een peuterspeelzaal en naschoolse opvang Hasselbraam. Om van betekenis te kunnen zijn voor de wijk, maakt de school deel uit van het buurtnetwerk en doet mee aan verschillende activiteiten in de wijk.

Meer weten over dit project? Kijk en lees verder in onze projectbeschrijving of neem contact op met de school om live een kijkje te nemen!