DE WAAIER

BASISONDERWIJS

Met onder meer spullen uit onze weggeefhoek maakten we een toffe plek van AZC basisschool De Waaier. Bijzonder gaaf in alle opzichten: de plek, de samenwerking met een bonte verzameling mensen en de reacties van de kinderen op het resultaat. Hier mogen zij zich vrij en thuis voelen.

AZC de Waaier

AZC school De Waaier is een basisschool op het terrein van het AZC in Zutphen. Hier kunnen zo’n 750 vluchtelingen opgevangen worden. De school telt ongeveer 50 leerlingen, verdeeld over 4 groepen. Omdat kinderen ook wel overgeplaatst worden en leerkrachten wisselen, kent de school een eigen dynamiek en onderwijsconcept.

Inspirerende ruimtes

We zorgden voor inspirerende ruimtes om te spelen en te leren. Vooral taalonderwijs is natuurlijk belangrijk. Maar dat houdt zeker niet op bij een bib. Er kwamen een theaterhoek, atelier, chillplek, bouwhoek en een leerplein. Hiervoor gebruikten we voornamelijk spullen uit onze weggeefhoek. Lekker veel resultaat met een minimaal budget dus. De reacties van de kinderen maakten ons werk meer dan de moeite waard: “Wij gaan niet geloven onze ogen. Het is zoooooo mooi geworden!”

Interim directeur Chris Merkx: “Ik was flabbergasted! Iedereen stortte zich er vol overgave en passie in. Het is ongelofelijk wat er dan kan. Wij waren ontroerd, al die gratis spullen. We hebben nu een leeromgeving die past bij wat we willen.

Onderwijsadviseur Sandra van Kolfschoten: “School is nu een pek waar je gewoon graag wil zijn. Waar je vrij kunt scharelen. Zo gegund, vooral omdat deze kinderen geen plek hebben die ze met zekerheid als thuis kunnen noemen. Of het lastig was? We hebben alles in 1 dag gerealiseerd, gewoon de schouders eronder gezet. Je moet anders leren kijken naar wat er al is en daarmee een nieuwe werkelijkheid maken. Hopelijk inspireren we andere partijen hiermee.”

Samenwerken

Chris en Sandra vertellen over deze bijzondere samenwerking. Nieuwsgierig? Lees verder in ons nieuwsbericht inrichten vanuit overvloed. Voor dit project werkten we verder samen met Ellen Kuster, Bianca Donkers en Mirjam van Rijt. Stagiaire Björn ronde zijn stage af met dit project. Goed gedaan gozer!

“HIER MOGEN KINDEREN ZICH VRIJ EN THUIS VOELEN.”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?