DE BONGERD

BASISSCHOOL

Tot de volgende keer! Bij basisschool De Bongerd blijven we terugkomen. Het team vindt telkens een nieuw potje voor de volgende stap. En dat geduld wordt beloond!

Leerpleinen

We startten een paar jaar geleden met het onderbouwplein. Daar moesten fijne werk- en speelplekken komen. We maakten tafels, bakbanken en kasten op maat en richtten de drie kleuterlokalen in met o.a. een techniektafel. Het hele team was direct fan van het ontwerp en de mooie meubels.

De school groeide en er mocht een 2e leerplein ingericht worden voor de midden/bovenbouw. Het team ging om tafel en bracht de wensen in kaart. Diverse leveranciers werden benaderd. Annelies Mol, directeur: “Maar wij werden daar niet heel blij van en wisten door jullie werk dat het echt anders kon. Dus vroegen wij Ellen en Gerdien om langs te komen.”

Durf te dromen

Ellen en Gerdien luisterden en tekenden. Het ontwerp ging uit van de ideale situatie; durf te dromen. “Dat plan hebben we verder uitgewerkt. Wat willen we echt? Waarmee bedienen we alle groepen? We moesten snijden om binnen budget te blijven. Maar er moet altijd iets te wensen overblijven!”

Bestaand & nieuw

We maakten werkplekken in de vorm van wandhuisjes, statafels, zitblokken en meer. We combineerden bestaand meubilair moeiteloos met nieuw moois. Bijvoorbeeld door Ikea- kasten te combineren met zwarte werkhuisjes en door bestaande kasten te bestickeren. “Het werd super mooi! Het team ziet dagelijks hoe alles gebruikt wordt door de kinderen en hoe ondersteuners heel ontspannen instructie staan te geven bij een statafel; daar worden zij heel blij van. De huisjes zijn erg gewild; we moesten zelfs de afspraak maken dat elke dag andere kinderen aan de beurt zijn.”

Proefdraaien

Voor de styling was op dat moment geen budget. “We dachten dat zelf te doen, maar daar kwamen we jammer genoeg niet aan toe. Wij zijn druk met het geven van onderwijs terwijl goede styling het wel afmaakt.” Nog voordat hier een oplossing voor werd gevonden, gingen we weer om tafel. Dit keer voor een gemeenschappelijke ruimte. “We delen het gebouw met twee bso’s, een peutergroep en twee anderen scholen. Deze ruimte wordt gebruikt voor een optreden of viering, maar dat is niet dagelijks terwijl er behoefte is aan meer werkplekken en de plusklas.” Het team maakte zelf een moodboard geïnspireerd op foto’s van onze website. Wij maakten flexibele werkplekken met banken en tafels op wielen, een roomdivider, zitkussens en klaptafels. En dit keer zorgden we ook voor de styling.

Volgende stap

“Het is prachtig geworden; de opstelling, het materiaal en de kleuren. We zijn er heel erg blij mee! De volgende stap? We hebben nog meer inspiratie opgedaan bij andere scholen. Willen we nog wel met leerlingsets werken waarbij alle kinderen de hele dag aan hun eigen tafeltje zitten? We zijn er nog niet uit, maar één ding is zeker: Er komt zeker nog een volgende keer.”

“ER MOET ALTIJD IETS TE WENSEN OVERBLIJVEN”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?