DE KERNEEL

INTEGRAAL KINDCENTRUM

Sfeer, duidelijke functies en ontmoetingsplekken. Het team van IKC De Kerneel had de wensen helder voor ogen. Ook over de stijl was goed nagedacht. Wij vertaalden dit naar een heel eigen, stijlvol en uitnodigend interieur. Anita Geelen, coördinator: “De reacties zijn super positief. Bij de onderbouw zien we direct ander spel en de kinderen van de bovenbouw zitten keigraag op de gang.”

Ruimte gebruiken

Het gebouw van IKC De Kerneel heeft een fijne centrale ruimte waar de gangen samenkomen en een tribunetrap de onder- en bovenbouw met elkaar verbindt. Anita: “Maar het interieur paste niet bij hoe we de ruimtes wilden gebruiken. De kleuren waren schreeuwerig, werkplekken onhandig en we misten sfeer.”

Het team bracht de wensen in kaart en maakte een leuk moodboard. Mirjam, ontwerper: “Het moodboard was gericht op de sfeer die het team voor ogen had, niet op standaard schoolmeubilair. Zo was ons vertrekpunt kenmerkend voor De Kerneel. Die houten frames zijn bijvoorbeeld een vertaling van de plaatjes.”

Mix nieuw en bestaand

Het team wilde graag een rustige basis, met natuurlijke materialen en kleuren. Je ziet daarom veel hout, groen en prints met blaadjes. We zorgden voor een mix van bestaande en nieuwe meubels. De tribunetrap kreeg nieuwe kussens en ook de bieb kreeg een plek in de gezamenlijke ruimte. We bestickerden vaste wandkasten en zorgden voor poefjes in bijpassende kleuren en patronen. Anita: “De poefjes zijn handig, zo grijpt er nooit iemand mis.”

Spel komt tot leven

De onderbouw wilde fijne hoeken op de gang. We maakten een bouwplaats, theaterplek en 2 huizen die nu in gebruik zijn als huishoek en winkel annex restaurant. Voor de peuters kwam er een atelier en we maakten een toffe speelplaat voor op de zand/watertafel. Anita: ”Het spel van kinderen was voorheen voor een groot deel afhankelijk van hun eigen creativiteit. Nu zien we direct ander soort spel, breder en fantasierijker. Er wordt volop gewinkeld en gekookt bijvoorbeeld. De huizen zijn uitnodigend en brengen het spel tot leven.”

Naar de gang

De bovenbouw wilde graag verschillende werk- en ontmoetingsplekken. Ook mocht het wat intiemer. Met al die grote ramen keek je zo naar de overkant van de verdieping. We zorgden voor verschillende plekken met statafels, treinbanken, poefen rondom de pilaren en een werkhuisje dat we voor De Kerneel ontworpen. “Daar zitten de kinderen keigraag, ze vechten er nog net niet om. Ook de treinzitjes bevallen goed, het team maakt hier ook gebruik van.” Met houten frames, soort lamellen, breken we de doorkijk. Symmetrisch en door het hout ook sfeervol.

Anita, lacht: “Naar de gang gestuurd worden, is bij ons geen straf. Alle kinderen willen op de gang werken. De reacties zijn super positief. Alleen groep 8 is een beetje nijdig, zij hadden dit wel eerder gewild.”

Samen

“De samenwerking met De Beleving was heel fijn. We moesten wat schrappen in het budget. Dat was geen probleem. Er werd meegedacht over wat we konden weglaten, zonder dat dit afbreuk doet aan het geheel. De ontwerpers hebben oprecht goed geluisterd. “

“HET SPEL IS NU BREDER EN FANTASIERIJKER”

SMAAKT DIT NAAR MEER?

Neem contact op