DE MEANDER

BASISSCHOOL

Dit verhaal begint bij het bijzondere initiatief Kidscafé. Door dat plekje vroegen de kinderen van basisschool De Meander zich af waarom het leerplein eigenlijk zo ‘saai’ was. Directeur Annemieke Verweij vroeg onze hulp. “We wilden het leerplein met een klein budget gezellig en uitnodigend maken. Jullie werk sprak ons aan, omdat jullie ook kijken naar wat er al is.”

Innovatieprijs Kidscafé

Het Kidscafé is een BSO speciaal voor kinderen in de bovenbouw, waar plek is voor ontspanning en leerzame activiteiten. Kidscafé is een initiatief van basisscholen De Meander en De Veldrakker en huiswerkinstituut Naschoolenzo: zij verzorgen in inhoud. Kinderen krijgen huiswerkbegeleiding en worden voorbereid op het voortgezet onderwijs door bijvoorbeeld te leren leren en plannen. Kidscafé won afgelopen jaar de innovatieprijs De Kwispel van Stichting Robijn. Annemieke: “Voor kinderen van ouders met een beperkt budget zoeken we een oplossing, zodat zij ook gebruik kunnen maken van het Kidscafé. We willen bewust bijdragen aan kansengelijkheid in het onderwijs.”

Budget & keuzes

“Wij stelden het lokaal ter beschikking en Naschoolenzo richtte de ruimte in. Onze leerlingenraad vergadert in de ruimte van het Kidscafé en toen begon het te kriebelen. Ze vroegen zich af: waarom is ons leerplein niet ook zo leuk? Op termijn gaan wij verhuizen naar nieuwbouw, maar de gemeente liet weten dat het nog jaren gaat duren. We besloten dat dit niet langer kan wachten. Maar hoe pak je dat aan met een beperkt budget?”

De leerlingenraad werd intensief betrokken. “We maakten een mindmap waarmee zij alle wensen in de klassen ophaalden: een spelletjesplek, boekenkasten, meer groen, zitplekken die anders zijn en stoere kleuren. De leerlingenraad wist ook hoeveel budget we hadden. Hierdoor begrepen ze dat er keuzes gemaakt moesten worden.” Ook het team zette wensen op papier.

Ontwerp

Ontwerper Suus inventariseerde alle wensen en maakte een ontwerp, vooral op basis van hergebruik. Ook adviseerde ze over kleur en behang. “Met weinig middelen kun je veel verandering brengen. Het plan was alsnog boven ons budget, dus moesten we schrappen. Maar het is nu wel de basis voor keuzes die we in de toekomst kunnen maken. En dat gaat sneller dan verwacht. Zo is de opbrengst van de sponsorloop voor de kinderen en dus kijkt de leerlingenraad naar wat ze het liefste willen: de spelletjestafel? De krukjes? Of toch schilderwerk? Het is hun plek, kinderen kunnen prima verwoorden wat ze belangrijk vinden.”

Dit bedoelden we!

Het leerplein voelt als nieuw, terwijl we weinig nieuws hebben aangeschaft. De oude banken uit de teamkamer zijn nu onderdeel van de bieb en fijne leesplek. We vonden ze wat oubollig, maar nu staan ze helemaal op hun plek. De kinderen hebben een glimlach van oor tot oor. ‘Wauw, dit bedoelden we!’ zeiden ze. Doordat ze betrokken worden, voelen ze verantwoordelijkheid. Ze zorgen heel goed voor het leerplein en spreken elkaar aan, bijvoorbeeld op het aanschuiven van stoelen. Mooi he?”

Over De Meander

De Meander is een kleinschalige, overzichtelijke school voor basisonderwijs waar kinderen met allerlei achtergronden samen spelen, leren en groeien. De school wil kinderen de ruimte geven om te leren wie ze zijn en wat ze kunnen in een sfeer van vertrouwen, openheid en verdraagzaamheid.

“DE KINDEREN HEBBEN EEN GLIMLACH VAN OOR TOT OOR”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?