DE PAREL

BASISSCHOOL

Hoera, de kleuters hebben nieuwe lokalen! Of toch niet? Met vooral bestaande spullen, zo hier en daar aangevuld met iets nieuws, kreeg unit 1 van basisschool De Parel lokalen die stralen als nieuw. Fenny Klapwijk, waarnemend directeur: “De ruimte is aangekleed, het heeft trekkingskracht.”

Unitonderwijs

Basisschool De Parel werkt met units. Unit 1 bestaat uit 2 kleutergroepen en groep 3. Kinderen groeien op hun eigen niveau en werken met persoonlijke leerdoelen, dag- en weektaken. De lokalen en gangen van De Parel zijn zo ingericht dat kinderen letterlijk de ruimte hebben om hun werk alleen of samen te maken. Fenny: “We hebben 3 groepen, maar omdat we met units werken, maken ze samen gebruik van de lokalen.”

Ontwerp op maat

Onderwijsvormgever Ellen Kuster en Gerdien maakten een ontwerp op maat. Ze keken vooral naar de indeling en werkten zoveel mogelijk met bestaande meubels. Zo hadden beide lokalen een huishoek en bouwhoek, maar dat is niet nodig. Door elke functie een eigen plek te geven, ontstaat er veel meer ruimte.

Aantrekkingskracht

Er werden een paar meubels toegevoegd. “Een juf wilde al jaren zo’n balkenframehuis. Toen die eenmaal stond, was het even wennen: wat groot! Maar het bevalt zo goed. De huishoek is duidelijk gekaderd en heeft een enorme aantrekkingskracht, zelfs groep 3 kan het niet weerstaan.” Het grote verschil zit in de details en aankleding. “Dat wandwerkplekje hadden we bijvoorbeeld al, maar met die klemlatten erboven is het veel leuker geworden. Of de verkleedhoek, die hadden we ook, maar door die nieuwe bakken in de juiste kleur wordt het een eenheid.”

Het straalt

Fenny: “Het was een beetje rommelig. Nu hebben de ruimtes zo’n andere uitstraling. Het is sfeervol, we hebben veel ruimte voor onze thema’s en hoeken. In het ene lokaal staat de huishoek, in het andere lokaal is de bouwhoek en schilderhoek. We zijn super blij. De ruimte straalt!“

“WE ZIJN SUPER BLIJ. DE RUIMTE STRAALT!”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?