DE PLANTAGE

KINDCENTRUM

Ze begonnen als pioniers in een portakabin midden in de nieuwbouwwijk van Meteren. Met een handje vol kinderen startte het team van kindcentrum De Plantage met unitonderwijs. Vier jaar later is het eindelijk zover: het splinternieuwe schoolgebouw is klaar! Ellen van Barneveld, teamlid: “Het is een voorrecht om hier verder te mogen groeien.”

Unitonderwijs

Kindcentrum De Plantage, onderdeel van Fluvium openbaar onderwijs, werkt met een onder-, midden- en bovenbouwleerplein. De kinderen krijgen aparte instructies en gaan daarna zelfstandig aan het werk. Ellen: “De portakabin leende zich niet goed voor ons onderwijs. De uitstraling van het gebouwtje hield ouders ook een beetje tegen. Het nieuwe gebouw is een verademing. Nu kunnen we lesgeven zoals we het bedacht hadden. We starten na de zomervakantie met zo’n 60 kinderen en kunnen groeien naar 200 kinderen. De wijk stroomt vol, dus laat de aanmeldingen maar komen!”

Visie en voorkeur

Ellen: “Toen we wisten dat het nieuwe gebouw er zou komen, zijn we aan tafel gaan zitten met onderwijsvormgever Ellen Kuster en Gerdien. We bespraken onze visie en onze voorkeur op het vlak van uitstraling en sfeer. Als team zaten we op 1 lijn. De architect bedacht een gebouw met open ruimtes en heldere lijnen. Hij bedacht ook felle kleuren voor de leerpleinen. Daar moesten we aan wennen. Maar Ellen en Gerdien combineerden het met stoere, neutrale tinten als zwart, wit en grijs. Dat felle valt nu niet eens meer op.”

Kinderen in de bloesem

De identiteit van de Plantage komt op verschillende manieren terug in het interieur. Zo kwam er een grote print op de muur van kinderen in de bloesem. Ellen: “Dat zijn onze kinderen! We zitten in de Betuwe, de streek die bekend staat om de fruitbomen. We zijn op een woensdagmiddag met kinderen en fotograaf naar buiten gegaan en dit is het resultaat.”

Op de grote ramen zien je bestickering van huisjes. Die verwijzen naar de gevelhuisjes hier in de wijk. “Daarom vonden we de huisjes van De Beleving ook zo passend.” De wandboom werd op maat gemaakt en verwijst naar het logo. Ook de muurdecoratie in de vorm van insecten en vlinders hoort helemaal bij De Plantage. “We dachten eraan om de stamgroepen een naam te geven, zoals vlinders, bijen en krekels. De volgende dag kwamen de stylisten van De Beleving met die prints aanzetten. Het moet dus zo zijn!”

Fantastisch

Ellen: “Het is een voorrecht om dit te mogen bedenken met elkaar. Dat maakt het echt van onszelf en dat is heel speciaal. Het interieur is fantastisch geworden. We zijn er zo graag. Die huizen in de onderbouw, het atelier, de aparte instructieruimtes met halfronde tafels of een tribune, de lerarenkamer, gave items zoals de autobaan en het babiehuis; alles is zo mooi. We zijn van -20 naar +20 gegaan.”

Op zoek naar een fijne plek voor je kinderen in Meteren? Ga kijken bij De Plantage!

Die toffe bank met frame is trouwens een ontwerp van Studio Hagelslag.

“WE ZIJN VAN -20 NAAR +20 GEGAAN!”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?