Project omschrijving

DE SAMENSTROOM

KINDCENTRUM

Kinderdagverblijf, peutergroepen, BSO en school: kindcentrum De Samenstroom biedt opvang en onderwijs aan kinderen van 0 t/m 13 jaar. Ontwerpers Petra en Mirjam werden gevraagd mee te denken over het interieur. Mandy van Grunsven, teamleider: “De kinderen komen nu beter en anders tot spel.”

Rust en eenheid

Kinderdagverblijf, peutergroepen, BSO en school: alles in 1 gebouw. De opdracht was dan ook: zorg voor rust, ruimte en eenheid. Er moest een fijne en rijke speel- en leeromgeving komen. Mandy: “In 2014 werden we een kindcentrum. We startten met alle meubels die we hadden, maar we misten eenheid en daar konden we wel wat hulp bij gebruiken.

We stelden werkgroepjes samen en maakten moodboards. Daarmee gingen Petra en Mirjam aan de slag. Dat vertalen deden ze goed. Ze konden keuzes ook goed onderbouwen. Wilden we het toch anders? Dan kon dat ook. Ze namen de ruimte om vanuit ieders perspectief te kijken. Jullie moeten hier de hele dag werken, zeiden ze dan.”

Leren door spel

Kinderen komen het beste tot leren door spel. Bij de kleuters zie je daarom veel speelhoeken en ruimte om te werken met thema’s. De kinderopvang sluit hierop aan en maakt gebruik van deze hoeken. Op de BSO mogen kinderen echt lekker zelf kiezen. “Nu ruimtes en hoeken een duidelijke functie hebben, komen kinderen beter en anders tot spel. Ze fladderen minder van plek naar plek, ze spelen veel langer op dezelfde plek. De framehuisjes zijn echt een succes. We geven er telkens een andere functie aan, zoals ijscokraam of winkel. Door het open karakter houden we overzicht, maar voor de kinderen voelt het toch als een wegkruipplek.”

Passend interieur

Ruimtes worden vaak door verschillende groepen gebruikt, voor verschillende activiteiten. Dat vraagt om een passend interieur. Je ziet overal chill plekjes, huishoeken, werkplekjes en speelplekken. Er kwamen schilderborden, krijtborden en allerlei plekken om te exposeren. Ook kwam er voldoende opbergruimte. “De kasten zijn multifunctioneel, aan de ene zijde is het een kast, aan de andere een zitplek en op de zijkant hangt een krijtbord. Erg leuk!”

Multifunctionele hal

De centrale ruimte werd een multifunctionele plek, met ruimte om te spelen en werken. Er kwam een groot podium met magneetpanelen aan de zijkanten. Daarachter zitten grote zitkussens verstopt, waarmee de ruimte in een handomdraai in een theaterzaal veranderd is. “Dat is handig voor vieringen en optredens, maar ook als speelplek. Zo’n niveauverschil vinden kinderen erg leuk. Fijn is dat we de ruimte als team ook nog kunnen gebruiken, zonder eerst een hoog podium te moeten weghalen.”

Ook werd de natuur naar binnen gehaald. Er kwam bijvoorbeeld een natuurhuisje en de pilaren veranderden in boomstammen met bestickering. De toffe boom in het midden van de ruimte is van Reinders. “Het is erg mooi geworden. Het was rommelig, nu straalt het rust en huiselijkheid uit,” zegt Mandy.

“KINDEREN KOMEN NU BETER EN ANDERS TOT SPEL.”

SMAAKT DIT NAAR MEER?

Neem contact op