DE SPRINGSCHANS

BASISSCHOOL

“Een aula moet ook een beetje smoelen.” Gijs Nolet, directeur OBS De Springschans, vroeg ons mee te denken over een interne verschuiving: de ruimte van de bieb was nodig als klaslokaal en de aula veranderde van functie.

Gijs: “We stapten recent over op een continurooster, waardoor de aula ‘vrij’ kwam als gemeenschappelijke ruimte. Het is de plek voor gezamenlijke activiteiten, maar ook een mooie uitvalsbasis om in groepjes te werken. Verder ontvangen we hier ouders en maakt de BSO gebruik van de ruimte. Tot slot moest de bieb wijken voor een klas, waardoor ook deze functie een plekje moest krijgen in de aula.”

Totaalplaatje

Gijs vroeg ons een ontwerp te maken. “Gewoon een aantal losse meubels bestellen kan natuurlijk ook, maar de meerwaarde zit in dat maatwerk en het totaalplaatje. Het moet ook een beetje smoelen.” Multifunctioneel gebruik was dus het vertrekpunt. “Meubels moeten flexibel zijn, waardoor we alles makkelijk aan de kant kunnen schuiven.”

Kasten op maat

Wij maakten om te beginnen een flink aantal kasten op maat. Er kwamen lage kasten onder het raam en lage biebkasten op wielen, die makkelijk verrijdbaar zijn. Tegen de wand maakten we een kast met werkplekken in 1. Verder zorgden we voor werkplekken, met waar mogelijk bestaande tafels en krukken.

Je ziet ook een Starbucks, pardon, Springbucks. Dit is een soort foodtruck in de vorm van een kast op wielen met een balkenframe, krijtmagneetbord en haakjes voor de schorten. Deze kast maakten we op verzoek van de school: zo wordt koffie serveren aan ouders een feestje!

Eenheid

De aula van De Springschans heeft een soort zitkuil, een leuke plek om te lezen of werken. We lieten stevige zitkussens maken en zorgden voor kleurrijke poefen. De grote schuifwand, waarachter de speelruimte schuilgaat, kreeg fleurige bestickering. Ook maakten we een boekenboom op wielen, een echte eyecatcher.

Gijs: “De ruimte heeft uitstraling, het is fris en vrolijk geworden. De materialen en kleuren sluiten aan bij de bestaande situatie. Het is een eenheid geworden, dat is wat we wilden. En de kinderen die de verantwoordelijkheid over onze Springbucks hebben, zijn heel enthousiast.”

“DE MEERWAARDE ZIT IN HET MAATWERK EN HET TOTAALPLAATJE”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?