DE VINDPLAATS

KINDCENTRUM

‘Vindplaatsje spelen’ werd vooraf al geoefend. Het betekent: vind zelf een plekje waar je wilt werken, zonder de begrenzing van het lokaal. Basisscholen Narcis-Querido en De Roos fuseerden in samenwerking met kinderopvang Akros tot kindcentrum de Vindplaats en verhuisden recent naar hun volledig gerenoveerde en nieuw ingerichte pand. Anders dan anders is hier een understatement. Gert Geertsma, directeur: “Niets bleef hetzelfde, van onderwijsconcept tot de fysieke omgeving.”

Gezamenlijke visie

De Vindplaats ontstond vanuit de dromen die het team op papier zette. De vertaling van deze wensen werd het vertrekpunt voor de gezamenlijke visie en de fysieke omgeving. “We hebben onszelf bijvoorbeeld gevraagd: wat willen we bieden aan kinderen in de tijd dat ze bij ons zijn? Hoe halen we het beste uit het kind? En hoe stimuleren we eigenaarschap?” Het gebouw van Narcis-Querido werd gestript en er herrees een plek die eruitziet als nieuwbouw.

Flexibel interieur

Onderwijsvormgever Ellen Kuster werd gevraagd mee te denken over de vertaling van visie naar interieur, Gerdien van De Beleving interieur sloot daarbij aan. Marian de Wit, manager kinderopvang: “Ze vroegen: wat voor kindcentrum willen jullie zijn, hoe wil je dat kinderen leren, zitten en spelen?” Gert: “We wilden open ruimtes met buurten als units. De combinatie van een flexibele manier van werken en toch ook overzicht houden, dat was een uitdaging. Het vroeg om oplossingen die wij niet zelf kunnen verzinnen.”

Boekenboom & binnenzandbak

Ellen en Gerdien bedachten een dynamische, flexibele inrichting. Elke buurt kreeg een eigen sfeer én vormt een eenheid met de andere buurten. We voegden kleur toe om diepte te geven aan de ruimtes. Er kwamen ‘onder elkaar- tafels en banken’, wandwerkplekken, treinzitjes, schermen om in de luwte te kunnen werken, boekenbomen, een bouw- en huishoek, bakbanken en (expo) kasten op maat. Ook maakten we een XL letterbak-kast. Omdat de buitenruimte beperkt is, kwam er een kas op het dak en maakten we een binnen-zandbak. Gert: “Het meeste waren we zelf niet opgekomen. Het is prachtig geworden, we genieten van de luxe uitstraling, sfeer, kleur en diversiteit aan plekken.”

We hergebruikten tafels, met nieuwe bladen. Daar waar mogelijk zetten we bestaande meubels opnieuw in, zoals krukken en stoelen. Maar ook tafels kregen een nieuw blad. “Dat hergebruik herken je niet als oud, dat vind ik bijzonder, het ziet eruit als nieuw.”

Beter dan bedacht

Marian: “Knap hoe jullie voortborduurden op wat de architect had neergezet. Het is een heel open gebouw, dat is wennen. Maar het voelt veilig, licht en sfeervol. De frametafels en grote speelhuizen zijn een markering in de groep, dat is zo mooi bedacht. De kinderen vinden het prachtig en laten trots alles zien aan hun ouders die aan hun mouw of hand het hele gebouw door getrokken worden. Het resultaat is nog beter dan dat we van tevoren bedacht hadden!”

Over De Vindplaats

Kindcentrum de Vindplaats is een plek waar opvang en onderwijs voor kinderen van 0-13 samenkomt, vanuit schoolbestuur AWBR en Akros Kinderopvang. Het team werkt vanuit de visie dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn en zich willen ontwikkelen. De Vindplaats biedt kinderen kansen, stimuleert, ondersteunt en biedt kansen in een inclusieve, warme en uitdagende gemeenschap. Meer weten over het ontstaan van het onderwijsconcept? Lees het interview met directeur Gert: Van droomschool tot Vindplaats.

“HET RESULTAAT IS NOG BETER DAN DAT WE VAN TEVOREN BEDACHT HADDEN!”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?