HELMGRAS

KINDCENTRUM

Stel, je hebt een grote, open ruimte waarin je onderwijsactiviteiten en opvang wilt combineren. Maar dan wel met afgebakende functieplekken. En een extra lokaal zou ook heel fijn zijn. Onmogelijk? Laat je inspireren door kindcentrum Helmgras. Mirel Boerhoop, directeur: “Door het interieur valt alles samen.”

De aula van kindcentrum Helmgras werd gebruikt als leerplein, bieb en bso ruimte. Het team van kindcentrum Helmgras wilde graag een extra lokaal voor talentklassen en projectgroepen en dus werd er verbouwd. Er kwam een schuifwand, zodat er overdag een extra onderwijsruimte is en ‘s middags de speelruimte voor de bso weer lekker groot kan zijn. Mirel: “De schuifwand wordt dagelijks gebruikt, het werkt heel goed.”

Uitnodigend & huiselijk

Een grote ruimte kan ook wat massaal voelen. “We wilden de ruimte uitnodigend, warm en huiselijk inrichten. Er moesten duidelijke plekken komen voor de bibliotheek, het werken in groepjes, spelen en individuele begeleiding zonder dat je direct afgeleid bent door anderen die in dezelfde ruimte zijn. We zochten een partij die hierover kon meedenken en gingen op bezoek bij jullie in de meubelmakerij. Dat gaf direct een goed gevoel, ook omdat het hergebruik van meubels voor jullie heel gewoon is.”

Vertaling wensen

Onze Monica en Jannette inventariseerden de wensen van het team en maakte een ontwerp en kleurenplan. Uitgaande van bestaande meubels en de huisstijl bedachten we een herkenbare en rustige uitstraling. Het feloranje en blauw kwam terug, maar in een milde vorm: perzik en zachtblauw. De bestaande bibliotheekkasten kregen een nieuw leven met bestickering in stijl met de naam. “Die vertaling vind ik zo knap, de bestaande en nieuwe kleuren gaan goed samen en de biebkasten zijn prachtig geworden.”

Onderwijs & opvang

We zetten de kasten open in de ruimte, waardoor er intieme leeshoeken ontstonden. Er kwamen kleden, poefjes en een boekenboom. Lezen is nu zo aantrekkelijk. Het podium wordt gebruikt als bouwplaats, maar ook voor voorstellingen. In 2 lokalen kwam er een kastenwand op maat met geïntegreerde zitplek en veel opbergruimte. “Ook in de lokalen combineren we onderwijs en opvang. We wilden meer opbergruimte en een leuke zitplek. Door alles te clusteren blijft het rustig. Als dit bevalt, krijgen meer lokalen zo’n kast.”

Alles komt samen

“Het interieur pakt in verschillende opzichten heel goed uit. De akoestiek is erg verbeterd. We hebben allerlei hoeken, het is dynamisch en werkt activerend voor de pedagogisch medewerkers. Voor de kinderen is het uitnodigend, ze komen echt tot spel. De inrichting maakt dat hun gedrag automatisch veranderd. Ze rennen bijvoorbeeld nauwelijks meer door de ruimte. We verwachten ook ander gedrag: met die biebkasten die altijd open staan moet je ook opruimen. Daar zijn we samen verantwoordelijk voor. Met dit interieur valt alles samen.”

Over KC Helmgras

Op Helmgras krijgen alle kinderen, naast de kernvakken, ruimte om zelf nieuwe vaardigheden en talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Muziek, drama en dans nemen en belangrijke plaats in. Zo krijgen alle groepen wekelijks muziekles en is er een schoolband en schoolkoor die onder schooltijd repeteren met een vakdocent.

“DOOR INRICHTING VERANDERT HET GEDRAG VAN KINDEREN AUTOMATISCH”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?