HET KOMPAS

BASISSCHOOL

Een hal omtoveren tot leerplein. Hoe komt zo’n ruimte er leuk uit te zien? Met een inrichting die ook praktisch is en aansluit bij de visie op onderwijs? Alicia Sterk, bovenbouw coördinator CBS Het Kompas: “De kinderen zijn heel enthousiast. Het is huiselijk en gezellig geworden. Het effectieve leerplein dat wij voor ogen hadden! “

Leerplein bovenbouw

De hal van basisschool Het Kompas was in gebruik als centrale ruimte. Maar het team wilde de ruimte als leerplein voor de bovenbouw inzetten. Alicia: “Vanuit onze visie op onderwijs keken we naar wat wij belangrijk vinden. Dit leidde tot een aantal speerpunten: samenwerken, ontdekkend leren, voldoende toegankelijke opbergruimte en plek voor projecten van onze Dolfijnen, onze plusgroep. Om dit praktisch handen en voeten te geven, kwamen we bij Gerdien terecht.”

Ontwerp interieur

Gerdien maakte op basis van de wensen van het team een ontwerp, met kleuradvies. “Dit plan deelden we in het team, we schrapten wat en voegden wat toe. Zo werd het echt van ons allemaal. Wat we heel prettig vonden is dat jullie ook kijken naar wat er nog is. Niet alles hoeft nieuw. Met een nieuw tafelblad kom je heel ver. En het maakt zo’n project ook betaalbaarder.”

In de ruimte stond al meubilair, waaronder grote podiumdelen. “We wilden deze niet wegdoen, maar opslag was te veel gedoe.” Wij bedachten werkplekken op de podiumdelen en maakten houten kasten op maat voor de zijkanten. Ook zorgden we voor andere werkplekken, hoog en laag, met bijpassende stoelen of krukken. Bestaande tafels kregen een nieuw frame.

Enthousiast

“De kinderen zijn heel enthousiast. Er wordt veel gebruik gemaakt van het plein. De treinbanken op de podiumdelen zijn bij de kinderen favoriet, al moeten wij nog even aan de hoogte wennen. Het zijn intieme werkplekken waar groepjes gefocust aan de slag kunnen. Voorheen gingen de groepen zich nog wel eens met elkaar bemoeien, dat is nu veel minder. Het is huiselijk en gezellig geworden. Het effectieve leerplein dat wij voor ogen hadden! “

Wordt vervolgd

“Binnenkort komen jullie weer op bezoek. We gaan namelijk verbouwen. De kleuters krijgen ook een plein. Er gaat een muur uit en er komen nieuwe vloeren en kleuren. Daar denken jullie over mee. Ik vond de samenwerking heel prettig, het contact is direct en toegankelijk. Wordt vervolgd!”

“DIT IS HET EFFECTIEVE LEERPLEIN DAT WIJ VOOR OGEN HADDEN!”

SMAAKT DIT NAAR MEER?

Neem contact op