HET OUDE WESTEN

KINDCENTRUM

“Door bestaande en nieuwe meubels met elkaar af te wisselen, kreeg onze school direct de warmte die wij voor ogen hadden,” zegt Maarten Neomagus, directeur van kindcentrum Het Oude Westen. Precies die mix van oud en nieuw maakte het interieur van de Rotterdamse school een groot succes. Hier voel je je welkom!

Interieur Het Oude Westen

Een fijn gebouw in het centrum van Rotterdam werd, na een verbouwing, de nieuwe plek van 2 basisscholen die samen verder gingen als kindcentrum Het Oude Westen. Door een overbruggingsjaar smolten de 2 teams samen tot 1 om vervolgens samen na te denken over de vraag: hoe willen we dat onze school er straks uit ziet?

Eenheid & warmte

Maarten: “Op deze plek is de toestroom van kinderen heel gemêleerd. De diversiteit van onze leerling populatie wilden we terug laten komen in onze inrichting. Mede vanuit die achtergrond vonden we het eigenlijk zonde om het bestaande meubilair aan de kant te schuiven. Bovendien doen helemaal nieuw ingerichte gebouwen er vaak even over om de warmte te krijgen die wij voor ogen hadden. Met een mix van bestaande en nieuwe meubels leeft het direct. Maar we hadden wel een ratjetoe. Hoe creëer je dan eenheid?”

Aan tafel

Het Oude Westen stelde een team voor de inrichting van het gebouw samen. Ze gingen op zoek naar inspiratie. “We hebben rondgevraagd onder collega-scholen en toen viel de keuze al snel op De Beleving. Dat klikte, de stijl, maar ook dat hergebruik eerder regel dan uitzondering is.”

Het team ging aan tafel met Gerdien en Ellen. “We bespraken ruimtes, functionaliteiten en wat waar het beste zou passen. We bogen ons over de collages die we met het hele team gemaakt hadden. We wilden sfeer, hout en veel groen. Ook keken we naar de bestaande meubels. Ik moet eerlijk zeggen dat bepaalde items bovenaan mijn lijstje ‘afvoeren’ stonden, denk aan de knalgele kasten. Maar zij kijken er met een andere blik naar. Ook die kasten kregen een passende plek in het ontwerp. Knap vind ik dat.”

Hergebruik

De vensterbanken uit het oude schoolgebouw werden hergebruikt als tafels. Kasten die wel functioneel, maar niet zo mooi meer waren, kregen een nieuw leven met bestickering. Tafelframes kregen een nieuw blad. Biebkasten, banken en kasten werden opnieuw ingezet. Het bestaande meubilair werd aangevuld met moois uit onze meubelmakerij. We maakten een balkenframehuis, een bouwkast en autobaanprint, werkhuisjes, een toffe houten lamp op voet en zitkisten met opbergruimte voor in de bieb. We zorgden voor hoge en lage werkplekken, speelruimte en chillplekken. Ook zorgden we voor de styling en haalden we schappen, planten, poefjes en kussens in huis..eh.. school.

“We zijn pas door de school gelopen met het inrichtingsteam. Een soort walk-through om te zien of alles staat zoals we bedachten, of het werkt en klopt en waar rommel ontstaat. De vakkenkast die jullie speciaal op maat voor de entree maakten, krijgt nu ook een functie. Het is een eyecatcher, een expositiekast, dus hier komt kunst van de kinderen.”

Eindresultaat groot succes

Er viel nogal wat in te richten: lokalen, leerpleinen, gangen en de bieb. Toch voelt het als thuis. Maarten: “De bieb vind ik het allermooiste. Het is een fijne, lichte ruimte waar we graag zijn. Het interieur is een groot succes. Het is warm en vrolijk. De kinderen voelen zich fijn, ze kunnen kiezen waar ze gaan werken. Mensen die binnenkomen, voelen zich welkom. Collega-scholen komen graag kijken. Zelfs de bouwvakkers die hier de renovatie hebben gedaan, en nog even terugkwamen voor wat puntjes, bleven maar zeggen hoe mooi ze het vonden. Met zo’n eindresultaat geeft hun werk ook extra voldoening.”

Lees hier onze tips voor een duurzaam interieur!

“ZO’N EINDRESULTAAT GEEFT IEDEREEN VOLDOENING.”

SMAAKT DIT NAAR MEER?

Neem contact op