HOUSE OF JOY

EN MEER

Een locatie, een groep vrijwilligers, de vergunning: net voor de zomer kreeg Stichting Gave groen licht voor het openen van een nieuwe House of Joy in Almelo. Fijn! Maar dan het interieur: hoe zorg je voor een sfeervolle, welkome plek voor een initiatief dat volledig afhankelijk is van giften? Gerlinde Wassink van Stichting Gave, klopte bij ons aan voor ontwerp én sponsoring van de meubels.

Huiskamer

Het House of Joy in Almelo werd in 2 portocabins gehuisvest, met ruimte voor een keuken, speelruimte, huiskamer en multifunctionele plek voor knutselen, taalles en meer. Gerlinde: “Een House of Joy maakt het mogelijk om elkaar te ontmoeten, zonder mensen direct thuis te hoeven ontvangen. Dat is laagdrempelig, voor zowel de vrijwilligers als de vluchtelingen. Zo’n huiskamer is heel belangrijk. Er is aandacht voor mensen, je kunt even ergens anders zijn, tot rust komen. Dat doorbreekt spanning.”

Ontwerp

Wij vroegen onze stagiaires Renate en Marit een ontwerp en kleurenplan te maken voor de inrichting van de portocabins. Ze gebruikten zoveel mogelijk moois dat wij op voorraad hadden staan, zodat we dat direct konden inzetten. Renate en Marit presenteerden de plannen aan Stichting Gave en in september konden we aan de slag. Allereerst werd er hard gewerkt door een groep vrijwilligers met een aantal vluchtelingen om alles te schilderen.

Sfeer is bepalend

Wij zorgden vervolgens voor een tafels, banken en kasten. Er kwam een leuke speelplek voor kinderen in de ontmoetingsruimte. Bij de ingang zat al een balie, die we gezellig maakten met krukken en een wandplaat. Ook zetten we bestaande meubels in, zoals de kasten en de rode stoelen. We maakten het af met planten, expovakken, klemlatten en lampen. Gerlinde: “Iedereen is zo ontzettend blij! Er is inmiddels een team vrijwilligers die vrouwenwerk, taallessen en ‘zing Nederlands met me’ gaan aanbieden, een echt Almelo’s intiatief. De sfeer is heel bepalend, het maakt dat mensen zich welkom voelen, vrijwilligers en vluchtelingen.”

Over House of Joy

Een House of Joy is een soort buurthuis voor bewoners van een asielzoekerscentrum (azc). Hier kunnen zij binnenlopen voor een bakje koffie en een praatje of deelnemen aan een activiteit. Deze activiteiten worden georganiseerd door een groep vrijwilligers vanuit een kerk. Denk aan een vrouwenochtend, Nederlandse les, een kledingbank en een speelochtend voor kinderen. House of Joy is het initiatief van Stichting Gave en heeft nu 5 locaties.

“IEDEREEN IS ZO BLIJ! SFEER IS HEEL BEPALEND”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?