MONTESSORISCHOOL BILTHOVEN

BASISSCHOOL

Ze had ons al eens aan het werk gezien. Dus toen Lianne van den Essenburg directeur werd van Montessorischool Bilthoven en zag dat het gebouw opgeknapt moest worden, dacht ze aan ons. Lianne: “De samenwerking en het meedenken maakt jullie onderscheidend. Het is niet even een bestellijst maken, het gaat om het totaalplan.”

Montessorionderwijs

Het doel was drieledig: eenheid, praktisch en meer werkplekken. Lianne: “Door de verzameling meubels misten we eenheid in uitstraling, het was een beetje los zand. Ook hadden we praktische oplossingen nodig, bijvoorbeeld voor het opbergen van de schoenen. Verder wilden we meer verschillende werkplekken. Binnen montessorionderwijs werken kinderen veel zelfstandig, zowel alleen als in groepjes. Daar heb je afgebakende plekken voor nodig.”

Totaalplan

Een werkgroepje deed inspiratie op bij andere scholen en bedacht vanuit de missie wat nodig was. Wij vertaalden dit naar een ontwerp. “Dat was mooi, maar we hadden nog wel wat vragen. Dat was allemaal bespreekbaar. De ontwerpers dachten mee en stelden bij. Heel fijn. Het is vooral die samenwerking en het meedenken over het totaalplan dat jullie onderscheidend maakt.“

Visie op duurzaamheid

Samen met het team inventariseerden we wat hergebruikt kan worden. Zo kregen tafelframes een nieuw blad en kregen de prachtige vitrinekasten een nieuwe plek. “Deze manier van werken past bij onze visie op duurzaamheid: wat is nog goed en kunnen we prima hergebruiken?”

Duidelijke afspraken

De oplevering werd in 1 dag gerealiseerd, terwijl de kinderen gewoon school hadden. “Van tevoren werden duidelijke afspraken gemaakt. Wij zorgden bijvoorbeeld dat de ruimte leeg was en jullie aan het werk konden. Had een klas een toets? Dan wachtten jullie mensen even met boren. Het ging heel goed.”

Eigen naambordje

We richtten de gangen, teamkamer en aula in. Boven de kapstokken maakten we schappen voor de schoenen. Ook zorgden we voor fijne werkplekken en expositieruimte. We lieten een IXXI maken van Maria Montessori. In de teamkamer kwam een wandkast op maat, een mooi kleed en nieuwe bank. Bij de keuken maakten we plek voor schilderborden. Ook maakten we speciaal voor elke groep een eigen naambordje. We gebruikten veel hout en zorgden voor een naturelle en rustige sfeer.

“Het resultaat is precies wat we voor ogen hadden. De kinderen maken veel gebruik van de werkplekken. Ze gingen de volgende dag aan de slag alsof ze nooit anders gedaan hadden. Het team ziet nu: zo wordt het. Het geeft vertrouwen, we gaan nu verder met de lokalen.”

“HET MEEDENKEN MAAKT JULLIE ONDERSCHEIDEND.”

SMAAKT DIT NAAR MEER?

Neem contact op