ATELIER SPELONK

BUITENSCHOOLSE OPVANG

Een BSO en handvaardigheidslokaal in één ruimte, hoe richt je dat handig in? Hoe zorg je voor voldoende werk- en speelruimte? We adviseerden BSO Spelonk en IKC De Schilden en zetten een 3 tips op een rij:

1. Genoeg opbergruimte

Zorg voor voldoende opbergruimte, zowel voor de spullen van de school als van de kinderopvang. Voor BSO Spelonk maakten we een grote wandkast met veel verschillende vakken en deuren, waarvan een aantal met slot. Zo kan er veel materiaal opgeborgen worden, maar ook administratie. Denk ook eens aan atelierbakken met lades voor scharen, potloden, verfflessen en kwasten: erg handig in een atelier.

2. Flexibele meubels

Kies voor meubels die door beide partijen gebruikt kunnen worden. In het lokaal van IKC De Schilden staan grote ateliertafels. Voor de BSO is dit een fijne plek om te eten en drinken. We adviseerden de BSO transparante matten te gebruiken voor de tafels, zodat eten en drinken niet in aanraking komt met verf en lijm.

De grote wandkast heeft een dubbele functie. Naast veel opbergruimte, zie je ook een zitplekje om lekker een boekje te kunnen lezen. Ook een werkplek of zelfs een geïntegreerde huishoek of poppenkast is mogelijk. Je kunt ook denken aan meubels op wielen en meubels die aan 2 kanten te gebruiken zijn.

3. Optimaal ruimtegebruik

Deel de ruimte slim in. In dit geval staan de ateliertafels midden van de ruimte. De speelhoeken voor de BSO kregen een plek tegen de muur, zoals de bouwhoek en spelletjestafel. Expositieruimte, denk aan klemlatten en expovakken, werd geclusterd, dat geeft rust.

Vraag jezelf af: krijgen kinderen zin om aan de slag te gaan? Voelen ze zich hier thuis? We maakten de ruimte wat huiselijker met bijvoorbeeld plantjes en macramehangers. En de kinderen? Ze konden niet wachten, kijk maar!

“DE KINDEREN KONDEN NIET WACHTEN, KIJK MAAR!”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?