ST. FRANCISCUS

JENAPLAN SCHOOL

Het gebouw van Jenaplanschool St. Franciscus was aan vernieuwing toe. Maar dan wel vanuit de visie en een gedegen meerjarenplan. Directeur Andy Vos klopte aan bij het onderwijsbureau en werd geadviseerd om te gaan praten met Ellen en Gerdien. Andy: “Een school moet een soort huiskamer zijn waar spel, ontwikkeling en ontmoeting samenkomen.”

Lappendeken

Andy: “In de afgelopen 10 jaar zijn er wisselingen geweest in het team en de directiestructuur. Ook zijn er in de loop der jaren verschillende delen aangebouwd. Dat kun je zien in het interieur. Het gebouw is een soort lappendeken in allerlei opzichten: stijl, kleuren en indeling. Er was onderhoud nodig, dat was een goed moment om dit gedegen en vanuit onze visie aan te pakken.”

Kleurenplan voor eenheid & identiteit

Andy ging aan tafel met Ellen en Gerdien. “Zij vroegen naar onze visie, wensen en wat we zelf al hadden opgepakt. Leuk dat ze bepaalde keuzes bevestigden en daarop verder gingen borduren.” Ellen en Gerdien maakten een kleurenplan voor de hele school. “We wilden graag eenheid en herkenbare identiteit. Zo hebben onze stamgroepen dierennamen, omdat we op de Veluwe huizen. Zo’n verhaal moet terugkomen. Het plan moest onderlegger worden van ons meerjarenonderhoudsplan.”

Verandering

Er werd een start gemaakt met de verandering van indeling, schilderwerk en meubels van het onderbouwplein. Een bouwbedrijf ging aan de slag met de muren, vloeren en het schilderwerk. “De schilder wist aan de hand van het kleurenplan precies welke kleur op welke muur moest komen.” Vanuit de visie op het jonge kind keken de stamgroepleiders van de onderbouw naar de inrichting van de ruimte. “Ellen en Gerdien hadden daar al ideeën voor gegeven. Daarmee gingen we aan de slag. Veel meubels zijn hergebruikt. Kasten werden bijvoorbeeld geschuurd en geschilderd in de kleuren uit het plan. Ze zijn weer als nieuw!”

Woonkamer

“De samenwerking met Ellen en Gerdien was prettig. Ze luisteren goed, zijn kritisch en werken vanuit een drive om een fijne onderwijsomgeving neer te zetten. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk. Voor mij persoonlijk, maar ook breder. Fase 2 kwam dus veel sneller dan gedacht. De oudervereniging wilde investeren in de bieb voor de middenbouw. Ook dit werd vanuit het kleurenplan gerealiseerd, dat is de rode draad.

Een school moet er wat mij betreft niet uit zien als een school, het mag huiselijker. Zie het als een woonkamer, waarin onderwijs, spel en samenzijn samengaat. Dat zie je nu terug in onze school,” zegt Andy.

Ps; de laatste foto is de situatie ‘voor’!

“EEN SCHOOL IS EEN SOORT HUISKAMER.”