VAN HASSELTSCHOOL

BREDE BASISSCHOOL

Een Oudercafé, TalentenLab en multifunctionele ruimte voor groep 3 en 4. De Van Hasseltschool in Hilversum klopte bij ons aan met een reeks inspirerende plannen om de school aantrekkelijker te maken voor ouders en kinderen. Claire Bakker, interim directeur: “We willen de ouderbetrokkenheid vergroten en onze school profileren in de wijk.”

Oudercafé

Allereerst moest de ruimte voor het Oudercafé ingericht worden. In dit café vinden allerlei activiteiten plaats voor ouders en kinderen van school en uit de wijk. Zo wordt er eens per 2 weken een peuterinloop en eens per maand een themacafé georganiseerd. Elke dag komt er een koffiemomentje voor ouders van kinderen die hier naar school gaan. Verder wordt het lokaal door de leerkrachten gebruikt en kunnen er groepjes kinderen onder begeleiding werken.

Multifunctionele huiskamer

We toverden het lokaal om tot multifunctionele ruimte met een huiskamer gevoel. Er kwam een fijne zithoek met bank, een vloerkleed en leuke bijzettafeltjes. Er kwamen treinzitjes met cafétafels. We maakten nieuwe planken in de lage, vaste wandkast. Ook maakten we een tafeltje en een wegkruipplekje op maat in de kast. Dit is bedoeld voor de peuters die hier tijdens het Oudercafé lekker kunnen spelen. We zorgden ook voor een fijne werktafel en expositieruimte. We maakten het af met lampen, kussens en plantjes.

Tijdens het inrichten kwamen er een paar meisjes van de bovenbouw polshoogte nemen. “Wat zijn jullie aan het doen? Het lijkt helemaal geen schoollokaal. Wat mooi! Hier willen wij straks ook graag zijn.” Mooi compliment!

De gang betrekken

Voor de gang bij groep 3 en 4 mochten we ook een plan bedenken. Claire: “De overgang van groep 2 naar 3 is voor veel kinderen best groot. In groep 3 moet je ineens de hele dag aan een tafel werken. We wilden graag meer speelruimte, omdat ook kinderen in deze groepen de lessen op die manier beter kunnen verwerken. De lessen worden hierdoor betekenisvoller.”

Wij richtten de gang in als een fijne speelplek met een bouw/speelhoek met bakken voor Lego, Knex en auto’s. Er kwam ook een chillhoek met ruimte voor boeken en exporuimte. Verder zorgden we voor een werkplekje. Zo is de gang een mooie verlenging van de lokalen. “Het resultaat is fantastisch. De ruimte daagt de kinderen uit om te gaan spelen. Ze zijn heel enthousiast en betrokken.”

Feestelijke opening

Net na de zomervakantie werden de deuren van het Oudercafé en het TalentenLab geopend. Claire: “Het Oudercafé, het TalentenLab en de speelruimte in de gang dragen allemaal bij aan het aantrekkelijker maken van onze school. Het plaatje wordt steeds completer!”

Meer weten over deze feestelijke opening? Lees ons interview met interim directeur Claire Bakker.

Leuk: de laatste 2 foto’s zijn van het lokaal voordat wij kwamen.

“ZO LIJKT HET HELEMAAL NIET OP EEN SCHOOLLOKAAL, WAT MOOI!”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?