WILHELMINASCHOOL

BASISSCHOOL

Functioneel, duurzaam en energieneutraal: het nieuwe gebouw van de Wilhelminaschool is klaar voor de toekomst. Op basis van de onderwijsvisie en het concept dat er al lag voor de inrichting, maakten wij een interieur dat past bij het gebouw én de manier van onderwijs geven. Dianne Peterse, directeur: “Jullie zorgen letterlijk voor een beleving, het komt allemaal samen.”

Verbinding

Dianne: “Kenmerkend voor ons is samenwerken en de verbinding met elkaar. Dat vraagt om een open uitstraling, die je terugziet in bijvoorbeeld in de hoeveelheid ramen in het gebouw. Je kunt makkelijk vanuit de lokalen op de hal kijken en andersom. Ons gebouw staat op een groene plek, tussen de singels en grote oude bomen. Dat groene karakter moest binnen terugkomen.”

Van visie naar interieur

“We geven klassikaal les in lokalen. Het interieur daarvan veranderde niet veel, we namen leerlingsets en kasten mee. Wel was er behoefte om na te denken over aankleding van de gemeenschappelijke ruimte op de 1e verdieping en het kleuterplein.  Ook de inrichting van de kleuterlokalen was een uitdaging. We realiseerden ons: dit is de kans om de nadruk te leggen op de dingen die we belangrijk vinden. Hoe moet dat eruitzien? Hoe laten we het interieur aansluiten bij onze visie?”

Kleur & vormgeving

“Inrichting is schoolverantwoordelijkheid, maar niet ons vak. We hebben daarom de samenwerking gezocht met mensen in ons netwerk die daar ervaring mee hebben. We richten de werkgroep Wilhelmina Design op, met vertegenwoordiging vanuit het team, ouders en de BSO. Zij haalden wensen op en brachten keuzes over. Twee ouders werken in de interieurbranche, dat was helpend. We kozen kleuren, dachten na over vormgeving en meubels. Voor de vertaling naar een uitvoerbaar plan en de realisatie schakelden we jullie in.”

Kersen op de taart

“Die vertaling was direct raak. Je ziet het concept overal in terug. Zo kozen we voor veel ronde vormen, dat geeft verbinding. Jullie maakten dus een ronde biebkast, compleet met rond vloerkleed en poefjes in kleur. Voor de kleuters wilden we een vaste kring, waarvoor jullie bakbanken maakten: een zitelement en opberger in één. Fantastisch, dat zijn wel kersen op de taart.”

Een beleving

“De oplevering was wel spannend. We bedachten het plan een jaar geleden, zou het wel goedkomen? We konden niet alles doen, je hebt nu eenmaal rekening te houden met een budget. Iets schrappen of zelf maken, vonden jullie geen enkel probleem. Maar past alles dan wel bij elkaar? Het kwam meer dan goed. Jullie leveren letterlijk een beleving, het komt samen, ook door bijvoorbeeld de styling met plantjes en moscirkels. Het is niet een kwestie van even snel neerzetten, maar met zorg en aandacht inrichten. Zo kwam er een kast in de bieb, waarvan jullie buitendienstman ter plekke aangaf: ik ga het zo niet plaatsen, ik wil eerst de constructie aanpassen. Een week later kwam hij terug. Jullie gaan voor kwaliteit, het is mooi en functioneel.”

Trots

“De kinderen vinden het fantastisch. Ze zijn trots! Op de bieb, de lockers in kleur, de werkplekken op de gang. Het gebouw bevalt zo goed. De akoestiek is geweldig, het klimaat prettig, wat een luxe. We zijn hier met plezier, het voelt als verwennerij en tegelijkertijd al heel vertrouwd.“

Over de Wilhelminaschool

De Wilhelminaschool is een christelijke school in Woerden. Het team zet zich in voor een gezellige, veilige en gestructureerde omgeving waar het plezierig leren en werken is. De school biedt onderwijs op niveau én specifieke leerlingenzorg voor zowel kinderen die extra ondersteuning of aandacht nodig hebben.

“DE KINDEREN VINDEN HET FANTASTISCH. ZE ZIJN TROTS!”