HET GALJOEN

OPENBARE BASISSCHOOL

Ze hadden allerlei wensen voor verschillende ruimtes in school, om te beginnen bij de entree en aula. Maar het moest wel een geheel worden, qua uitstraling en sfeer. Leonie Thush en Linda de Grood, directie Het Galjoen: “Het ging niet om het bestellen van losse meubels, maar om een make over. Daarom vroegen we jullie om mee te denken.”

Warm welkom

De hal annex aula van openbare basisschool Het Galjoen was een donkere ruimte. Het team wilde graag een lichte, sfeervolle ruimte: een warm welkom. Leonie: “We wilden de ruimte gaan gebruiken op een manier die aansluit bij onze visie. We werken thematisch vanuit het principe ‘leren door gewoon te doen’ en hebben dus plek nodig voor het laten zien van het werk van kinderen, voor tentoonstellingen en presentaties. Ook wilden we meer ruimte om zelfstandig of in groepjes te kunnen werken.”

Creatief inrichten

Linda: “Zo’n ruimte kun je niet alleen vanuit een schoolse blik inrichten. Het vraagt ons na te denken over onderwijs, maar ook over samenwerken, sfeer en het creatief omgaan met de ruimte. We betrokken het team op hoofdlijnen. Maar we wilden hier bewust zelf niet heel druk mee zijn, wij zijn druk met het onderwijs. We zochten dus een partij die ons hierin kon ontzorgen, zodat de verandering in korte tijd gerealiseerd kon worden.”

Ontwerp & kleuradvies

Onze Monica en Mir schoven aan, luisterden aandachtig en maakten ter plekke een ontwerp, met kleuradvies. Ze namen de meubels die hergebruikt konden worden mee in het ontwerp, zoals tafels en stoelen. Linda: “We werden heel blij van het ontwerp, de natuurlijke kleuren, de uitstraling en sfeer. We voelden ons echt geadviseerd. Neem de bestickering van de wand, dat heeft zo’n impact. Het zijn vaak simpele oplossingen die samen zo mooi uitpakken. Waarom kwamen we daar zelf niet op?”

Investeren in onderwijs

We maakten een interieur op maat. Zo maakten we plantenbakken op de ombouw van de betonnen trap naar boven. Ook lieten we hier kussens voor maken. Er kwamen werkplekken, een fijne chillplek met banken en heel veel expositieruimte. “Omdat de ruimte iets verder van de bovenbouw af ligt, merken we dat we samen moeten werken aan meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Nu is dat soms nog een stap te ver, maar we helpen kinderen hierin te groeien.”

Leonie: “Het interieur helpt ons om het verhaal dat we vertellen, concreet te laten zien. De eerste tentoonstelling was fantastisch. Kinderen en ouders zijn enthousiast. Door zorg en aandacht te besteden aan de inrichting, laten we zien dat we investeren in het onderwijs.”

Over Het Galjoen

Het Galjoen is een openbare basisschool in het hart van de wijk Groene- en Fruitmarkt in Den Haag. Missie is om leerlingen spelenderwijs te leren om juist te handelen. Leren door te doen is het motto. De school is de werkplaats waarin het leven geoefend wordt. Het Galjoen is gecertificeerde M5-school en is onderdeel van Stichting De Haagse Scholen.

“INTERIEUR MAAKT HET VERHAAL DAT WE VERTELLEN CONCREET”

SMAAKT DIT NAAR MEER?