ROOMBEEK

OPENBARE BASISSCHOOL

Het gebouw van openbare basisschool Roombeek werd volledig vernieuwd. Er werden muren weggebroken, er werd geschilderd en er kwam een nieuw interieur op maat.

Onderwijsvisie

Voorafgaand aan de verbouwing stapte het team in een visietraject met onderwijsvormgever Ellen Kuster: hoe willen we lesgeven en welke omgeving past daarbij? Om aan te sluiten bij de onderwijsvisie koos het team voor flexibele werkplekken en leerpleinen. Ook de kinderen werden betrokken. Ze dachten mee over kleuren en werkplekken.

Truus Pleiter, directeur: “Het team en de kinderen werden betrokken en dachten mee. De school is van ons samen, we zijn samen verantwoordelijk voor wat hier gebeurt.”

Geen standaard interieur

Een kantoorruimte werd bouwplaats voor de kleuters. Daar lopen ze, doordat er een muur werd weggebroken, vanuit het lokaal zo naartoe. Wat een speelruimte! Een andere ruimte werd stilte- werkplek. Het team kreeg een fijne gemeenschappelijke ruimte. De kapstokken verhuisden naar het magazijn en maakten op de gang plaats voor werkplekken. We maakten prachtige grote kasten en tafels voor in de groepsruimtes, hoge en lage flexplekken, stilteplekken en half ronde instructietafels.

Echt anders dus, geen 25 leerlingsetjes meer. Truus: “Het past bij wat wij voor ogen hadden. We wilden aansluiten bij onze visie en de bewegingsdrang van kinderen. Dat was met een standaard interieur nooit zo goed gelukt.”

In de praktijk

Truus: “Toen we dit traject in gingen, wisten we van tevoren niet helemaal wat we precies moet verwachten. Het was ook nog eens een vreemde tijd, gezien Corona. Op een bepaald moment heb ik het losgelaten. Ik heb er volledig op vertrouwd dat het goed kwam. En dat was ook zo. Het is heel mooi geworden. De nieuwe manier van werken bevalt goed, ook het werken met flexibele werkplekken.”

De school werkt volgens de principes van PBS: Positive Behavior Support. Met een positieve insteek, duidelijke afspraken en verwachtingen zorgt het team samen met de leerlingen voor een prettige sfeer op school. “We hebben de gewoonte verwachtingen duidelijk uit te spreken, duidelijkheid maakt veranderen makkelijker. Het interieur versterkt onze goede sfeer,” zegt Truus.

Roombeek in het nieuws

De oplevering van Roombeek bleef niet onopgemerkt. TV Enschede maakte een reportage en interviewde Truus.

Ook leuk, op de website van Roombeek vind je een virtuele rondleiding.

“EEN INTERIEUR DAT PAST BIJ ONDERWIJSVISIE, SFEER EN WENSEN.”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?