ST. JOSEPHSCHOOL

BASISONDERWIJS

De St. Josephschool in Emmeloord huist in een mooi oud gebouw, compleet met ruime gangen en ruimtes tussen de lokalen. Een interieurbouwer maakte ooit al werkplekken op maat in de gang. Maar er miste iets. Hoe kom je van goede basis naar de inspirerende ruimte waar je van droomt?

Wat willen we echt?

Margret Omtzigt, directie St. Josephschool: “We wilden een rijke, fijne leeromgeving. We namen de tijd om als team op 1 lijn te komen: bedoelen we hetzelfde? Wat willen we nu echt en waarom? We wilden rust, werkplekken waar kinderen zowel zelfstandig als in groepjes kunnen werken. En er was ruimte nodig voor onze bieb, voor creativiteit en voor materiaal gericht op rekenen en taal.”

Uitzoeken & clusteren

Ontwerpersduo Suus en Mir nam polshoogte in Emmeloord en maakte een ontwerp. Ze adviseerden het team te starten met het uitzoeken en clusteren van materiaal. Margret: “We hebben heel veel opgeruimd, uitgezocht en gesorteerd. Veel leerkrachten zijn verzamelaars. Telkens vroegen we ons af: doet dit materiaal ertoe voor de kinderen? Het was een enorme klus, die we samen, ook met ouders, klaarden. Het geeft nu zoveel voldoening dat alles netjes en makkelijk vindbaar is.”

Mooi, betaalbaar en praktisch

Wij maakten gebruik van de leuke tussenruimtes en van de gang. Constructie & techniek, rekenen, natuur, taal & spelling, knutselen: alles kreeg een eigen plek. We werkten met zoveel mogelijk bestaand meubilair. “We hadden schoenenbakken nodig in bestaande kasten. Jullie maakten de plank ervoor en klaar waren de bakken. Zo bleef het ook betaalbaar.”

We vulden het aan met atelierbakken, kasten, krijtborden en echte planten. De bieb kwam op de gang, hiervoor maakten we speciale boekenkarren. “Tijdens het proces bedachten jullie dat de boekenkarren toch een extra laag moesten krijgen, zodat we meer boeken kwijt kunnen. Die focus op functionaliteit is heel fijn. Meubels zijn mooi én praktisch.”

“Het resultaat is prachtig. De kinderen zijn trots en voelen dat we er samen verantwoordelijk voor zijn om het zo mooi te houden. Dit is wat we voor ogen hadden!”

Wil jij ook opgeruimd het nieuwe jaar in? Lees onze blog over het opbergen en presenteren van materialen.

“JULLIE FOCUS OP FUNCTIONALITEIT IS FIJN. MEUBELS ZIJN MOOI ÉN PRAKTISCH.”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?