WERELDWIJS

BASISSCHOOL

Basisschool Wereldwijs geeft groepsdoorbrekend onderwijs, maar had geen ruimte voor leerpleinen. Of toch wel? Samen met onderwijsvormgever Ellen Kuster dachten we mee over wat wel kan. En zo ontstond toch meer ruimte dan gedacht.

De gang op

Ellen Stoel, directeur Wereldwijs: “We werken groepsdoorbrekend. Dat betekent dat we kinderen de mogelijkheid bieden om zich op hun eigen niveau te ontwikkelen door in kleine groepjes te werken. Daarvoor moesten wel meer verschillende werkplekken gecreëerd worden. Niet alleen in de lokalen, maar door het hele schoolgebouw heen.”

” HET INTERIEUR IS PRAKTISCH, FRIS EN PASSEND.”

Een gang biedt vaak kansen. Ook hier. De kapstokken kregen een andere plek en we richtten de vrijgekomen nissen in als wandwerkplek. Ook kwam er een leuk treinstel als zitplek. Voor de onderbouw kwam er een bouwplaats en huishoek. Dat gaf zoveel ruimte in een lokaal, dat die ruimte omgetoverd kon worden tot atelier. Ellen: “Het is goed gelukt de kinderen zoeken nu een eigen plekje, heel leuk. Het interieur is praktisch, fris en passend.”

Podium en bouwplaats

Wereldwijs beschikt over een aula, waar op zondag een kerk huist. We bedachten podiumbankjes. Deze verlengen het podium voor de kerk en zijn doordeweeks handige kringelementen voor school. Het podium zelf is doordeweeks een bouwplaats. Daar zie je op de foto’s niets van; alles is netjes verstopt achter de gordijnen en in de podiumbankjes.

Verder maakten we speciale opklaptafels. Dit zijn werkplekken voor 8 leerlingen. Tof: ze werden gemaakt van krijtborden. Ook opgeklapt blijft het dus een leuk en bruikbaar item.

Vaste kring en toch multifunctioneel

In het lokaal van de onderbouw was behoefte aan een vaste kring. We maakten bakbanken. Zo wordt de kring toch multifunctioneel. De bakken zijn gevuld met constructiemateriaal, dus na het kringmoment wordt hier heerlijk gebouwd.

“DOOR DE SAMENWERKING MET DE BELEVING IS HET ECHT EEN INTERIEUR OP MAAT GEWORDEN.”

Ellen: “We hadden ook meubels kunnen bestellen bij diverse leveranciers. Maar door de samenwerking met De Beleving is het echt een interieur op maat geworden. Gerdien en Ellen gingen ter plekke aan de slag. Door het plaatje te schetsen ging de nieuwe onderwijsvorm leven en raakte het team enthousiast.”

Voor dit project werkten we samen met onderwijsnormgever Ellen Kuster.

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?