DE VINDPLAATS

KINDCENTRUM

In Amsterdam West fuseerden de basisscholen Narcis-Querido en De Roos tot kindcentrum de Vindplaats. Het team bedacht een onderwijsconcept dat alles overhoopgooide, de manier van lesgeven én de fysieke omgeving.

De Vindplaats ontstond vanuit de dromen die het team op papier zette. Geen lokalen, maar open ruimtes voor de gemeenschap als basis. Geen onder-, midden- en bovenbouw, maar buurten met een huis als groepsruimte. Niet alleen groepsruimtes en een gymzaal, maar ook een kooklokaal, een moestuin, dansstudio en theater. Kindcentrum de Vindplaats werd een droomplek. Maar zo’n verandering gaat niet zonder slag of stoot. Gert Geertsma, directeur: “Kinderen wennen snel, maar volwassenen doen daar langer over. Alles is nieuw, niet alleen het concept, maar ook de fysieke omgeving. We moesten al onze gewoontes inleveren, routines vervallen. Dat is spannend.”

“HET IS EEN OPGAVE OM SAMEN TOT 1 VISIE TE KOMEN”

Droomschool

De visie van de 2 teams leek in eerste instantie op elkaar. Gert: “Totdat je gaat inzoomen, dan zijn er toch veel verschillen. Het is een opgave om samen tot 1 visie te komen. We startten met een sessie waarin alle teamleden hun droomschool mochten schetsen, zonder grenzen of voorwaarden. Het resultaat was 45 schetsen die verdacht veel op elkaar leken. De vertaling van de schetsen werd ons vertrekpunt en bleef ook later in het proces ons houvast: dit is onze droom en we krijgen nu de kans om dat om te zetten naar realiteit. We zijn 5 jaar onderweg geweest, van gesprekken tot fusie, van dromen tot visievorming en van samenwonen en proefdraaien met ook kinderopvang erbij tot nu onze nieuwe plek.”

“DE FLEXIBELE MANIER VAN WERKEN VROEG OM OPLOSSINGEN DIE WIJ NIET ZELF KUNNEN VERZINNEN”

Onderwijs en opvang één geheel

De Vindplaats werd een plek waar onderwijs en opvang een geheel vormen, een afspiegeling van de buurt met ruimte voor leren, spelen en ontdekken. Dat betekende open ruimtes, waar iedereen welkom is. Ook moest er ruimte zijn voor vakken als kunst, dans, techniek en meer. Voor de verbouwing van het oude gebouw van Narcis-Querido werd een architect gevonden die gegrepen werd door de plannen van het team en meedacht tot en met indeling, kleur en interieur.

Onderwijsvormgever Ellen Kuster werd gevraagd mee te denken over de vertaling van visie naar meubilair, Gerdien van De Beleving interieur sloot daarbij aan. “De combinatie van een flexibele manier van werken en toch ook overzicht houden, dat was een uitdaging. Het vroeg om oplossingen die wij niet zelf kunnen verzinnen. Ellen en Gerdien tekenden het in en legden het ontwerp voor. Maar gezien de hoeveelheid ontwerpvarianten, hadden we een overkill aan keuzes. Dat is niet te doen. We moesten erop vertrouwen dat ze ons begrepen en het dus goed zouden vertalen. En ze begrepen ons, ondanks het feit dat we het zelf soms niet eens goed konden verwoorden.”

“WE GENIETEN VAN DE LUXE UITSTRALING, SFEER, KLEUR EN DIVERSITEIT IN WERKPLEKKEN”

Gelukt

Het gebouw ziet eruit als nieuwbouw, zowel aan de buitenkant als binnen. “Dat is bijzonder, want er is veel meubilair hergebruikt. Denk aan tafels, kasten en krukken. Je herkent het niet als oud, door bijvoorbeeld nieuwe bladen. Ons plan heeft volume gekregen. We hebben een groot binnenplein met daaromheen de buurten met huizen. Het is prachtig geworden, we genieten van de luxe uitstraling, sfeer, kleur en diversiteit aan plekken. Het is gelukt!”

“WE MOPPEREN AF EN TOE FLINK”

Echte Amsterdammers

“Maar we moeten ook onze plek vinden. De bouw liep uit, waardoor de oplevering een chaos was. Een dag voordat de kinderen kwamen, was de basis klaar. We ervaren nu pas echt hoe het werkt, soms lopen we op onze tenen. We mopperen af en toe flink, zoals het een echte Amsterdammer betaamt.” De kinderen waren snel gewend. “Zij mochten tijdens de opening de rondleidingen geven, zo trots als een pauw.”

Inmiddels melden de eerste collega-scholen zich om een keer te komen kijken. “Eerst zelf normaliseren, dan is iedereen welkom.” Nieuwsgierig? Bekijk alvast de paatjes van het interieur!

Over De Vindplaats

Kindcentrum de Vindplaats is een plek waar opvang en onderwijs voor kinderen van 0-13 samenkomt. Het team werkt vanuit de visie dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn en zich willen ontwikkelen. De Vindplaats biedt kinderen kansen, stimuleert, ondersteunt en biedt kansen in een inclusieve, warme en uitdagende gemeenschap.

Advies nodig voor het duurzaam inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?