DE BRON

BASISSCHOOL

“Hallo Gerdien en Ellen! Ik heb over 2 maanden een extra kleuterklas nodig, in het gymlokaal. Kan dat?” Gelukkig houden wij wel van een uitdaging. Springkast werd sta-bouwtafel, dikke mat werd leesplekje, gymbanken werden kringbanken en het klimrek is een huttenbouwhoek. Marco Meima, directeur De Bron: “Het is een gaaf lokaal geworden!”

Ruimtetekort

Marco: “We hadden ruimtetekort voor onze kleuters. We dienden een verzoek in voor een 9e lokaal, maar het is de vraag of dat toegewezen wordt. Andere scholen in de wijk hebben namelijk te maken met leegstand. Dus hebben we nu ons gymlokaal ingericht en gymmen we bij een andere school. Maar hoe maak je van een gymlokaal een kleuterklas?”

“Twee jaar geleden werd onze school verbouwd. Gerdien en Ellen dachten toe mee over de indeling en het interieur. Het is ruim en licht geworden, de indeling is efficiënt. Veel bestaande meubels kregen een nieuwe plek en er kwamen hele gave meubels bij. Het is echt leuk om met ouders door te school te lopen. Die uitstraling maakt dat we groeiden, groter dan dit kunnen we zelfs niet worden.”

Van gymlokaal naar kleuterklas

Marco wilde voor het gymlokaal dezelfde stijl als de school. En er moest heel snel geschakeld worden: met een paar maanden moest de kleuterklas kunnen starten. Dus belde Marco Gerdien en Ellen. Zij keken welke materialen uit de gymzaal gebruikt kunnen worden voor een kleuterklas. Gymbanken werden kringbanken, de dikke mat werd chill- en leeshoek, springkasten werden speel- en werktafels. Dit werd aangevuld met meubels die we op voorraad hadden. “We hadden geluk dat jullie nog meubels hadden staan. Onze eigen meubels komen in maart, maar we kunnen nu al starten.”

Als ik dit had geweten

Juf Marga en juf Marion staan samen voor de nieuwe klas. Marga Knots is zij-instromer. Ze studeerde International Business en was jarenlang supply chain manager. “Iets heel anders, maar na de zoveelste reorganisatie was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Het onderwijs heeft mij altijd getrokken, dus sprong ik in het diepe. Daar heb ik geen spijt van!” Over het plan voor het gymlokaal was Marga niet direct enthousiast. “Dat gaat nooit goedkomen, dacht ik. Hoe maak je daar iets moois van? Daar kon ik mij geen voorstelling van maken. Ik denk dat dat voor meer collega’s gold, want nu zeggen ze; als ik dit had geweten, had ik ook wel in dat lokaal willen werken.”

Springkasten

Marga gaf haar wensen aan en Gerdien en Ellen maakten een ontwerp. “Toen wist ik dat het goed zou komen. Het bevalt heel goed. We hebben heel veel ruimte. De kinderen kunnen heerlijk bouwen en met de knikkerbaan spelen zonder elkaar in de weg te zitten. De tafel langs het raam is populair en ook de springkasten zijn grappig genoeg in trek. Ook de huishoek, leeshoek en constructiehoek vind ik fijn. Soms is het nog even zoeken. We missen nog een plekje aan de muur om dagkaarten op te hangen en een eigen werkplekje bijvoorbeeld. Ik kijk uit naar de meubels die in maart komen. Dan worden bepaalde meubels omgewisseld en kunnen we spullen een definitieve plek geven.”

Feestelijk geopend

Vorige week werd de kleuterklas feestelijk geopend. Compleet met ballonnen en taartjes met de nieuwe namen van de kleutergroepen: Leeuwen, Olifanten en Giraffen. Een journalist van DTV legde het moment vast. Marco: “De kinderen kwamen via de glijbaan het lokaal binnen. Het heeft verassend goed uitgepakt. Missie geslaagd.”

“DE KINDEREN KWAMEN VIA DE GLIJBAAN HET LOKAAL IN.”

Advies nodig voor het inrichten van jouw ruimte? Wanneer zien we je aan tafel?